Öncelikle Neumorphism kavramının atası olarak adlandırılan Skeumorphism’i anlamamız gerekiyor. İlk olarak Apple tarafından kısa bir süre olsa da kullanılan bu tasarım trendini sizlere kısaca anlatmak gerekirse, nesnelerin gölgesel olarak dijital tasarıma uyarlanması diyebilirim. Zaten Türkçe’ye de ‘taklit nesne” olarak çevirilmiştir. Bu kapsamda Neumorphism olarak adlandırılan tasarım trendine Skeumorphism’e yeni bir bakış açısı ile yaklaşımı da diyebiliriz. Yazının devamında sizlere hem Skeumorphism örneğini hemde Neumorphism kavramından örnekler vereceğim.
İlk olarak kısaca Apple tarafından kullanılan tasarım trendi Skeumorphism’e bir örnek verelim; Altta gördüğünüz gibi gölgelerin birleşimi ile nesnelere biraz daha gerçekçilik katılmış ve bu kısa bir süre de olsa Apple tarafından kullanılmıştır. Solda IOS 6’da kullanılan Skeumorphic kullanıcı arayüzünü görüyoruz. Sağda da IOS 7’de geçilen Flat kullanıcı arayüzünü görüyoruz.
Neumorphism = New (yeni) + Skeumorphism
Gelelim yeni nesil Skeumorphism olan Neumorphism’e; Okuduğum bazı yabancı makalelerde Neumorphism’i 2020’nin tasarım trendi olarak görüyorlar. Şahsen Neumorphism kavramını Google’ın materyal tasarımının daha da soft (yumuşatılmış) hale gelmesi şeklinde görüyorum. Gölgeli tasarımın daha sade ve daha soft kullanımı da diyebiliriz. Bu konuda altta birkaç örnek gösterebiliriz;
Sonuç olarak
Bu örnekler ışığında tam anlamıyla 2020 için yeni bir tasarım trendi olmaz diye düşünüyorum çünkü tam anlamıyla ortaya çıkmasa da materyal tasarımın bu yöne kayabileceğini görüyorum. İsimsel olarak ta bunu materyal tasarım 2.0 şeklinde de değerlendirmek mümkün. Bu konuda örnekler ile desteklenen bir makale yazma niyetindeyim.
Daha Fazla Kaynak
Neumorphism trendi ile alakalı kaynaklar arıyorsanız, altta işinize yarayacak bazı kaynakları sizlerle paylaşmak istiyorum;