2014 yılında Facebook, WhatsApp’ı satın aldığından bu yana kullanıcılar iki platform arasında bir veri akışı olup olmayacağı konusunda merak içine girdi ve dolayısı ile endişelendi. 2016 yılında WhatsApp’ın Facebook ile daha fazla veri paylaşımı için attığı adım ile ilgili olarak çoğu kişi bu hafta gelen bildirim ile adeta uyanış yaşadı. Pazartesi günü, gelen bildirim ile “genelde” iş (business) kullanıcılarını ilgilendiren WhatsApp iletişim verilerinin nasıl saklanacağı konusundaki uygulamayı genişletmek için kullanım şartlarını ve gizlilik politikasını güncelledi.
Bu bildirim, kullanıcılara 8 Şubat itibari ile bu gizlilik politikasının uygulanacağını ve uygulamayı kullanmaya devam etmeleri için bu şartları kabul etmeleri gerektiği konusunda bir uyarı anlamına geliyor. Bu politikanın bir parçası olaarak WhatsApp, bazı verilerin Facebook ile paylaşılmamasına ilişkin bu maddeyi kaldırdı;
Eğer mevcut bir kullanıcıysanız, Facebook reklam ve ürünleriyle ilgili deneyiminizin iyileştirilmesi amacıyla WhatsApp hesap bilgilerinizin Facebook’la paylaşılmamasını seçebilirsiniz.
Fakat kafası karışan bazı WhatsApp kullanıcıları ile birlikte bazı medya şirketleri, anlaşılır bir şekilde verilerinin Facebook ile paylaşımı anlamına geldiğini ve çizgiyi aştığını belirttiler. Ancak gerçek şu ki 25 Ağustos 2016 tarihinden bu yana 2 milyardan fazla WhatsApp kullanıcısının verileri zaten Facebook ve diğer Facebook şirketleri ile paylaşılmaktaydı. Önceki gizlilik politikasından bir metni sizinle paylaşayım;
Facebook şirketler ailesine 2014 yılında katıldık. Facebook şirketler ailesinin bir parçası olan WhatsApp, bu şirketler ailesinden bilgi alır ve bu şirketlerle bilgi paylaşır.
WhatsApp, Ağustos 2016’da gizlilik politikasında büyük bir güncelleme başlattığında kullanıcı bilgileri ve meta verilerini Facebook ile paylaşmaya başladı. O sırada WhatsApp, milyarlarca kullanıcısına paylaşılan verilerin en azından bir kısmının izin vermemeleri halinde bu Veri Paylaşımını devre dışı bırakabilmeleri için 30 gün müsaade vermişti. 30 Gün içerisinde Veri Paylaşımı Çıkış seçeneğini seçtikleri zaman bir kısım bilgileriniz paylaşılmamıştı. Tabi bu seçenek çoktan gitti. Fakat bu özelliği zamanında sizin kullanıp kullanmadığınızı ayarlar / hesap bölümünden “Hesap Bilgilerini İste” seçeneği ile aldığınız raporda görebiliyorsunuz.
Bu arada tabi 2016’dan bu zamana kadar WhatsApp’a milyonlarca yeni kullanıcı katılmış oldu. Ve bu 30 günlük Veri Paylaşımı Çıkışını kaçıranların verileri maalesef Facebook ile çoktan paylaşılıyor durumda. Bir WhatsApp yetkilisinin bir dergiye yaptığı açıklamada, “bu haftaki gizlilik politikası değişikliklerinin aslında WhatsApp’ın mevcut uygulamalarını veya Facebook ile veri paylaşma davranışını etkilemediğini” vurguladı. “Özel hayatınıza saygılı olmak DNA’mızda var. WhatsApp’ı kurduğumuz günden beri, hizmetlerimizi güçlü gizlilik prensiplerini göz önünde tutarak geliştirdik. Güncellenen Hizmet Koşullarımız ve Gizlilik İlkemizde şunları bulacaksınız:” diyen WhatsApp 4 Ocak’ta paylaştığı bildiriminin bir maddesinde şu mesajı eklemiş;
Facebook Şirketlerinin parçası olan WhatsApp, Facebook’un uygulama ve ürün ailesi genelinde deneyimler ve entegrasyonlar sunmak üzere Facebook ile işbirliği yapmaktadır.
Ancak bunlar hiçbir noktada WhatsApp’ın önemli özelliği olan uçtan uca şifreleme özelliğini etkilemedi. WhatsApp üzerinden gönderdiğiniz ve aldığınız tüm içerikler (mesaj, fotoğraf, video vb.) yalnızca sizin telefonunuzda ve seçtiğiniz alıcı kişinin cihazında görüntülenebilir. WhatsApp ve Facebook bile bu içeriklere erişemez. Aslında Facebook CEO’su Mark Zuckerberg, şirketin farklı iletişim platformlarını birbirine bağlamanın bir parçası olarak uçtan uca şifreleme tekliflerini genişletme taahhüdünü defalarca teyit etmişti. Ancak bu, WhatsApp’ın uygulamayı nasıl kullandığınız hakkında toplayabileceği ve paylaşabileceği başka veriler olmadığı anlamına gelmez. WhatsApp kullanıcılardan topladığı bilgiler için diyor ki;
Sahip olduğumuz bilgileri, yaptığınız seçimlere ve yürürlükteki yasalara tabi olmak üzere Hizmetlerimizi yürütmek, sağlamak, iyileştirmek, anlamak, özelleştirmek, desteklemek ve pazarlamak için kullanırız.
Pratikte, WhatsApp telefon numaraları gibi kullanıcı bilgilerini, ne kadar süre ve ne kadar sıklıkla whatsapp kullanım iz kayıtları (log), cihaz bilgileri ve diğer cihaz ayrıntıları; IP adresi, işletim sistemi, tarayıcı ayrıntıları, pil sağlığı bilgileri, uygulama sürümü, mobil ağ, dil ve saat dilimi gibi bilgiler dahil olmak üzere bir çok bilgiyi Facebook ile paylaştığı anlamına geliyor. İşlem ve ödeme verileri, tanımlama bilgileri ve konum bilgileri de, WhatsApp’a ilk başta verdiğiniz izinlere bağlı olarak Facebook ile paylaşılır.
Kısaca 2014 yılında Facebook bünyesine katılan WhatsApp verilerinin Facebook ile paylaşımı zaten var olan bir durum. Olmasa bile Facebook, WhatsApp’ın sahibi olduğu için doğal olarak verilerin de sahibi oluyor. İstediği gibi bu verileri kullanabilir.
Kaynaklar;
- Wired: WhatsApp Has Shared Your Data With Facebook for Years, Actually
- WhatsApp Hizmet Koşulları, Gizlilik İlkeleri
- WhatsApp Avrupa Birliği ve İngiltere için Hizmet Koşulları, Gizlilik İlkeleri
7 yorumlar On Whatsapp aslında yıllardır verilerinizi Facebook ile paylaşıyor
Her durumda bilgilerimizi almaya devam edecekler.
bu makale gayet hoş olmuş
Bu yararalı bilgilendirici yazınız için teşekkür ederim elinize sağlık.Bu şekilde her koşulda bilgilerimizin paylaşıldığını anlamış olduk.
yeterince bilgi vermişiz zaten artık pek bir anlamı yok
Sadece WhatssApp olsa iyi, kullandığımız programların tamamı maalesef böyle.. Gizlilik diye bir şey kalmadı.
bilgilendirici bir yazı olmus…
Hangi uygulamalar ve siteler paylaşmıyor ki. Hiç tanımadığım servis sağlayıcı, su arıtma, halıcı vs mesaj atıp duruyor