Gizlenmiş anlamlar, bir logoyu ışıldatan ve öne çıkartan en önemli özelliktir. En son ne zaman size “yok artık!” dedirten bir logo gördünüz? İşte bu makalede logo pastasının üzerinde yer alan tatlı kiraza ulaşacağım. Zamanında bu konu hakkında internet ortamında yayınlanan bir çok makale yazıldı ve çoğu makalede gizlenen anlamlar negatif alan olarak söylenmiştir ki bence bu yanlış birşey.
Negatif Alan’ı tanımlamamız gerekirse; konu etrafındaki veya konular arasındaki alan veya boşluktur. Negatif Alan konunun biçimini ortaya çıkardığı ölçüde belirgindir ve ana konu üzerinde sanatsal efektler elde etmek için kullanılabilmektedir. Negatif ve Pozitif alan hakkında bilgi için tıklayın.
Gizli anlamlar bana göre negatif alan’dan çok daha fazlasıdır. Madem negatif alan iyi bir logoya yardımcı bir etken olarak görünüyor, bunun arkasında yatan gerçek ise büyük bir fark yaratıyor.
Ne olmuş yani? Hadi aşağıdaki gerçekten güzel olan ve içeriğinde gizli anlamlar bulunan logoları hep beraber inceleyelim. Muhtemelen bazılarını önceden görmüşsünüzdür ancak altındaki enteresan detayları okuyunca yeni bilgiler öğrenebilirsiniz.
Londra Senfoni Orkestrası
The Partners tarafından tasarlanan, Londra Senfoni Orkestrası logosu gizli anlamlar konusundaki belkide en önemli örneklerden birisi olabilir. Muhtemelen logoya ilk baktığınız zaman LSO harflerinden oluşan bir logo görüyorsunuz. Klasik şirketin adının kısaltılması sonucu oluşan bir logodur diyorsunuz. Fakat biraz daha dikkatli baktığınız zaman ve şirketin bütünü ile logoyu özleştirdiğinizde elinde çubuk tutan bir orkestra şefini görebiliyorsunuuz.
Bu logo öyle görünüyor ki gizli anlamlara çok iyi bir örnek, ilk neden açık görünüşte gizlenmiş olması, ama en önemli neden ikincil element olan “orkestra şefinin” konsept olarak firmanın özü ile direkt ve güçlü bir bağlantıda olmasıdır. Bu da bu logoyu çok özel yapıyor.
Baskin-Robbins
1953 yılında Baskin-Robbins dondurma pazarında müşterilerine toplamda 31 farklı tat sunan yenilikçi bir akım başlattı. 31 sayısı orjinal logosunda Baskin ve Robbins’in arasında sunulmuştu. Peki neden 31 sayısı? Müşterilerin ayın her günü farklı bir lezzete sahip olabilmeleri için.
Daha sonra 2005 yılında, firma 60.yıl kutlamasının firmanın kurumsal kimliğini yenilemek adına iyi bir firsat olduğunu düşünerek, logosundaki isimlerin arasında olan 31 sayısının kaldırılması da dahil olmak üzere yeni bir logo oluşturmak istemiş ama yine de bu sayının stratejik bir şekilde kimlikte kalması gerektiği düşünülmüş. Yeni logoda kullanılan 31 sayısı pembe renkte olmasaydı muhtemelen çoğu insan o sayının halen orada olduğunu bile anlamazlardı.
Tasarımın diğer bir yan etkisi olarak düşünürsek, biraz daha zorlama ile yeni logodaki 31 sayısının yanlarında bulunan 1 ve 2 rakamları ile 12 sayısını görebiliyoruz. smile
Sun Microsystem
Stanfort Üniversitesinde Bilgisayar Bilimi Profesörü olan Vaughan Pratt tarafından tasarlanan bu logo, bir bilgisayarcının tasarlayabileceği güzel bir logo örneği olarak karşımıza çıkıyor. Bu logo bir ambigramdır, farklı yönlerden okunmaya olanak sağlayan bir tipografik tasarım çeşididir. Gördüğünüz üzere “SUN” kelimesi bu logoda 4 farklı yönden okunabiliyor.
Bu logo ile herkesin iyi bir logo tasarlayabileceğine olan inancım özetleniyor.
Profesör Pratt’in bu logoyu tasarlarken sembol bilimi hakkında bir bilgisi olduğunu sanmıyorum, ama herşeyi yerli yerine oturtmuş durumda. Logonun ilk orjinal versiyonu güneş’i (sun) çağrıştırsın diye turuncu olarak tasarlanmıştı. Sonrasında mor olarak değiştirilen logo günümüzde mavi olarak kullanılıyor.
Amazon
Turner Duckworth çalışanı olan Anthony Biles tarafından tasarlanandı. Amazon logosu, günlük bazda alıdğı trafik miktarını dikkate alırsak, internet ortamında en çok bilinen logolar arasında yer alıyor. Ve logodaki ok işareti eğer stratejik bir anlamda yerleştirilen bir işaret olmasaydı çok sıkıcı bir logo olabilirdi.
Logoda yer alan ok işareti, Amazon firmasında a’dan z’ye her ürünün bulunduğunu işaret ediyor. Zeki bir konsept olarak düşünülen logo firmanın ismi olan amazon ormanlarındaki biyoçekitliliğide bizlere yansıtmış. Bununla da yetinmeyen logoda bulunan ok işareti firmadan alışveriş yapan kişilerin yüzündeki gülümsemeyi de bize sunuyorki ziyaretçilerine bizden alışveriş yapın diyor.
Le Tour de France
Sanki ısmarlama bir el yazısı tipi ile yapılmış gibi görünen Le Tour de France logosu içeriğinde bisiklete binen bir adamı barındırıyor. “R” ve “U” harflerine baktığımızda bisiklete binen bir adamın silületini görüyoruz. Bisikletin tekerleklerini ise “O” harfi ve yarışı kazananlara verilen ünlü formanın rengi olan sarı renkteki son “O” harfi oluşturuyor. Farklı bir subjektif bilgi daha etklemek gerekirse genelde yaz aylarında olan bir etkinlik olduğu için bu sarı tekerlek fikri güneşin renginden geldiğidir.
Konu dışı bir not eklemek istiyorum, logonun ortasına baktığım zaman sanki bana tek gözlü bir dev bakıyor gibi göründü. Sizcede öyle değil mi? smile
Sony Vaio
Timothy Hanley tarafından tasarlanan Sony Vaio logosu, gizli anlamlar konusunda en güzel örneklerden birisidir. Bir bilgisayarın nasıl çalıştığı konusunda fikri olanların bu gizli anlamı kolay bir şekilde anlayabileceği bu logo bilgisayar meraklıları için tasarlanmış olabilir ne dersiniz? Logonun solunda bulunan dalga sembolü, analog teknolojiyi temsil ediyor. Logonun sağında bulunan “1” ve “0” ise, ikili hesaplamada kullanılan iki basamaklı sayıları temsil eden dijital teknolojidir.
Bu arada, VAIO’nun açılımını merak ederseniz, Video Audio Intelligent Organizer’dir.
Toblerone
Dünyaca ünlü İsviçreli çikolata firmasının logosu, Matterhorn dağının karlı yüzünde saklanan Ayı figürüne sahip. Matterhorn Dağı İtalya ve İsviçre sınırında bulunur, bu nedenle logoda yer alır, fakat Ayı’nın orada ne işi var? Toblerone üretiminin yapıldığı Bern kentine gösterilen hürmet dolayısı ile bu kentin sembolü olan Ayı, Toblerone logosunda mevcuttur.
Merak edilen başka bir konu ise logodaki isimdir. Toblerone ismi iki bölmeli çantadır, iki yada daha fazla kelimenin kombinasyonu ile oluşmuştur. Toblerone kombinasyonu ise, “Tobler” ile İtalya’da Fındık menşeli geleneksel bir tür olan koz helvası anlamına gelen”Torrone” kelimelerinden meydana gelmiştir. Bu arada, Kombinasyon tekniği yeni iş kuracak kişiler için isim bulmak konusunda güzel bir teknik.
MyFonts
Hollanda merkezli type stüdyosu olan Underware tarafından tasarlanan MyFont logosunun “My” kısmının harfleri elyazısı tipinde yazılarak iki harf kombine edilmiş ve gizli bir El figürü ortaya çıkmış. İşte ben buna akıllıca bir tasarım derim, konsepte ve isme uygunluk açısından gerçekten uygun olmuş. Kısaca sitelerini kullanarak elinizi onların fontunun üstüne koymuş oluyorsunuz.
Ve bu arada konuyla alakası yok ama komik bir durum, logoyu ters çevirirseniz “My” kısmı bir dinazora dönüşüyor. smile Görmek için tıklayın.
Carrefour
Miles Newlyn tarafından tasarlanan Carrefour logosuna baktığımızda karakteristik bir tarz mevcut ve tekrar baktığınızda bir daha asla ilk baktığınız şekilde bakamıyorsunuz. Tabiki bu, bu makaledeki tüm logolar için geçerli ancak bu konuda en özeli bu logo diyebiliriz. Negatif alanda gördüğümüz logonun ortasındaki “c” harfini artık tekrar baktığımızda kafamızda her daim canlanan bir görsel haline geliyor.
Enteresan hikaye aslında Carrefour firmasının, sağ ve solu işaret eden, gerçekte “carrefour” kelimesinin Fransızca kelime anlamdır. Bu da [tooltip text=”Fransızca” trigger=”hover”]Carrefour[/tooltip] -> [tooltip text=”İngilizce” trigger=”hover”]Crossroad[/tooltip] -> [tooltip text=”Türkçe” trigger=”hover”]Kavşak[/tooltip]’tır. Bunun anlamıda birden fazla seçenek sunan süpermarketler zinciridir.
Bu arada, Logo Carrefour firmasının kurulduğu ülke olan Fransa’nın bayrak renklerini kullanmaktadır.
Fedex
Lindon Leader tarafından tasarlanan Fedex logosunda bulunan gizli ok işaretide negatif alan konusunda iyi bir örnektir. Tasarım oldukça güzel gözüküyor, ama en iyi tarafı ise firmanın sunduğu konsepte bağlılığı sağlanmış bir logo olmasıdır. Kullanılan kelimelerin kısaltmaları (Federal Express), Hız ve hassasiyet anlamına gelen “Ok işareti”; FedEx için önem arz eden değerlerdir.
Bu gizli anlam olgusunun logo tasarımında kullanılan en bilinen logoların başında gelen bir tasarımdır.
Her şey bir hikaye anlatmak hakkındadır
Yukarıdaki gördüğünüz örneklere göre gizli anlamlar sadece negatif alan kullanmak ile gerçekleşmiyor, fakat bir logoyu özgün yapan arkaplandaki anlamı araştırmakta denebilir. Başka bir deyişle, gizli anlam oluşturmak daha çok ilginç ve zorlayıcı bir hikayeyi anlatmaktır.
Aslında iyi bir logoyu diğer görsel özelliklerden ayıran şey iyi bir hikaye anlatmasıdır. Logolar gizli anlamlar içermeseler bile çok iyi hikayeler anlatabilirler. Şimdi kendi logona bir bak bakalım. Ne düşünüyorsun? Enteresan bir hikaye içeriyor mu?
Siz bu logolardaki gizli anlamları biliyor muydunuz? Kişiler sizin logonıza baktığında “Hadi yaaa!” diye tepki vermesini sağlayın. Ve bizide haberdar edin olur mu?
Değerli arkadaşlar bu makale WebDesignerDepot.com sitesinde Ray Vellest tarafından yazılan The hidden meaning behind really good logos makalesinin Safa Paksu tarafından hazırlanan çevirisidir. Umarım yeterince iyi bir çeviri yapmış ve sizlere güzel bilgiler sunmuşumdur.
15 yorumlar On Gerçekten iyi olan logoların arkasındaki gizli anlamları
Güzel bir inceleme olmuş, takip ediyorum sizi muhteşem yazılarınız var.
Gayet başarılı bir makale olmuş acaba youtube izlesene google yandex bu gibi logoların arkasından neler var
tespitler yerinde tşkler
güzel yazı olmuş tşkler
çok güzel ve eğlenceli bir yazı olmuş..
Makaleniz gerçekten güzel olmuş büyük firmaların boşuna o noktalarda olmadığını gösteriyo aslında adamlar tamamıyla kurumsal bir kimlik kazandırmışlar logolarına tebrikler cidden
Yazıyı çok beğendim. Çeviriniz gayet iyi.
Kaynak belirtmeniz ayrıca hoşuma gitti.
Teşekkürler bu bilgiyi bizimle paylaştığınız için.
Logolar her zaman içerisinde yer alan mesajlar ile bir bütünü ifade ediyor. O bütün her zaman oluşturulamıyor ancak global şirketler her zaman bu fikri oluşturacak kadar sağlam fikir sahibi diyebiliriz. Burada ki paylaşımlarda bakmakla, görmenin arasındaki bariz farklar diyebilirim..
Amazonunki mükemmel. Londra Senfoni Orkestrası renk olsun konsepti olsun çok etkileyici
Oldukça güzel bir inceleme, dikkat edilme durumu ve tespitler etkileyici. Tebrikler.
Yazınız çok hoşuma gitti. Ben de bir sitem için Logo hazırlıyorum, ancak gerçekten güzel bir şey olmasını istiyorum. Yazılanlara dikkat ederek kendi logomu oluşturucam..
Bence logoyu kaliteli yapan firmanın büyüklüğü ve yaygınlığıdır. Öyle logolar varki sıradan bir esnaf tabelasında görseniz güler geçersiniz. Ama söz konusu büyük firmalar olunca normal yazılmış bir isim bile etkileyici görünür. Ben SONY’yi görünce heyecanlanırım mesela yada SARAR ‘ ı
Merhaba Yavuz bey; Bu görüşünüze ben katılmıyorum. Grafik anlamında firmaların logoları yücelttiği doğrudur. Buna en güzel örnek milyon dolarlık Nike firmasının 75 dolar’a yapılan logosu gibi. Ancak bazı firmalar vardır ki Logo firmanın önündedir. Yani firmayı anlam bazında firmaya çok şey katan logosuyla anarsınız. Örnek AmaZon logosundaki A’dan Z’ye giden bir ok işareti vardır, bu A’dan Z’ye herşeyin var olduğu satıldığı anlamına gelir. Diğer örnekler zaten konu içeriğinde mevcuttur. Yani küçük bir esnafın logosu bile bazen o esnafı efsane yapabilir. Tabi biraz da görsel yorumlama gücünün insanlarda olması gerekir. Teşekkür ederim yorumunuz için.
Gerçekten çok faydalı bir içerik olmuş . Diğer içeriklerinizi de detaylı olarak incelemek istiyorum :)