[highlight] Profesyonel bir logo, ürününüzü yada şirketinizi yüceltebilir. Diğer taraftan profesyonel olmayan bir logo ürününüzü ve şirketinizi mahvedebilir.[/highlight] Kullanılan bir çok profesyonel olmayan logolar şirketlerin ne kadar amatör veya başlangıç konumunda olduğuınu anlatabilir. Herkes mükemmel bir logo yapabileceğini düşünür fakat sadece photoshop bilmek bu konuda yeterli değildir. Burada etkili ve modern bir logo tasarım süreci ve iş akışı konusunda bazı anlayışlar vardır. Bu ipuçları ve biraz yaratıcılık ile güzel ve bir o kadar da profesyonel logolar ortaya çıkarabilirsiniz.
1. Tasarım : Çizim ve Beyin fırtınası
[highlight] Birçok başlangıç düzeyindeki tasarımcılar logoları oluşturmak için direkt olarak tasarıma bilgisayarda başlarlar. [/highlight] Ancak çoğu zaman tasarımcılar özel efektler ve filtrelerle boşa zaman harcamaktadırlar. Bu bazı zamanlarda işe yarayabilir ancak arkanızı yaslayarak oturduğunuz yerden birşey tasarlamakta zorlanırsınız.
[highlight] Başlangıç için en iyi yol bir kağıt kalem alıp temiz bir sayfa elde etmektir. [/highlight] Logoyu hazırladığınız kişilere vermek istediğiniz anlam ve duyguyu düşünün. Bir devlet kurumu için mi yoksa bir oyuncak firması için mi yapıyorsunuz? Karmaşık yada basit olabilir mi? Bu düşünceler sizi çizime ve birçok alternatiflere yönlendirecektir. Her şey mükemmel olmak zorunda değildir. Bu konuyu fazla dert etmeden rahat bir şekilde alternatifler düşünebilirsiniz. Bilgisayar olmadan da doğal yaratıcılık ile kağıt üzerine çizim yapabilirsiniz.
Farklı seçenekler oluşturduğunuz zaman, düşünceyi ve vermek istediğiniz anlamı zayıf şekilde yansıtan tasarımlarınız kendiliğinden ortaya çıkacak ve rahat bir şekilde onları egale edebileceksiniz. [highlight] Bazı tasarımlarınızda tatmin olduğunuz zaman bu tasarımları bilgisayar ortamına taşıma zamanı gelmiştir. [/highlight]
Eğer bir müşteriniz için logo hazırlıyorsanız, aklınızda bulunsun [highlight] size mükemmel gelen bir fikir müşteriniz için uygun olmayabilir. [/highlight] Yani, anlatmak istediğim nokta bir tasarım için fazla zaman harcamayın ve üzerine yoğunlaşmayın. Her alternatif için aynı zamanı ve yeteneğinizi ayırın. Bu noktada hem siz çok zaman kazanırsınız hemde müşterinize bir çok yönde fikirler verip müşterinizin beğenir derecesini ve yönünü öğrenirsiniz.
2. Yapım : Vektorel Grafikler
Vektörel grafikler birçok yeni başlayan (ve bazı profesyonel) kişilerin kafa karıştırıcı bulduğu bir konu olarak değerlendirilir. Son zamanlarda Photshop, Paint Shop Pro ve Fireworks gibi bazı grafik tasarım programlarda yapılan vektorel çizimler ve bitmap grafikler arasında bulanıklık vardır.
GIF, JPEG, BMP ve TIFF gibi genel imaj formatları bitmap grafik formatlardır. Dijital fotograflar bitmap grafiklere mükemmel örneklerdir çünkü dijital fotograflar piksel dediğimiz noktalardan oluşurlar. Bitmap grafikler belirli çözünürlüklere sahiplerdir. Bir dijital fotograf üzerinde yakınlaştırarak inceleme yaparsanız pikselleri rahat bir şekilde tek tek görebilirsiniz. Bir bitmap grafiğini küçülttüğünüzde iyi sonuçlar elde edebilirsiniz ama diğer yandan bir bitmap grafiği büyütmeye kalktığınızda piksellerin genişleme miktarına bağlı olarak karışık sonuçlar elde edersiniz. Photoshop, Pixelmator, Paint Shop Pro ve Painter gibi programlar bitmap grafikler tasarlayabileceğiniz en iyi yazılımlar olarak karşımıza çıkıyor. Ve bu programlar bir logo tasarlamak için uygun değillerdir.
Buna karşılık [highlight] vektörel grafikler noktalardan yada piksellerden oluşmazlar. [/highlight] Bunun yerine matematiksel förmülleri vardır. [highlight] Vektörler hiçbir ayrıntı ve netlik kaybı olmadan istendiği kadar büyütülüp küçültülebilirler. [/highlight] Örnek olarak bir vektörel görseli kartvizit üzerine baskı amaçlı kullanabileceğiniz gibi aynı vektörel görseli büyük billboard panolar içinde kullanabilirsiniz. [highlight] Profesyonel logolar vektörel grafikler olmalıdır [/highlight] ki ticari baskılar, web siteleri, televizyonlar ve diğer bütün medya formatları için de kullanılabilsinler. Vektor yeteneği bulunan dosya biçimleri: EPS (encapsulated postscript), PDF (portable document format) ve AI (Adobe Illustrator) dir.
Eğer logoları oluşturmak için vektör destekli yazılımlar kullanmayı öğrenirseniz yada biliyorsanız, hızlı ve basit bir şekilde düzgün çizgiler, yumuşak eğrileri ve şekilleri oluşturabilirsiniz. Mükemmel vektorel çizim yapmak istiyorsanız Adobe Illustrator, Lineform, FreeHand ve Corel Draw gibi yazılımları kullanabilirsiniz. Buna ek olarak Inkscape yazılımı dahil olmak üzere birçok ücretsiz yazılımlarda mevcuttur.
[highlight] Kurşun kalem ile çizdiğiniz çizgileri klavuz olarak, vektörel çizim yazılımları sayesinde fikrinizin canlı sürümünü oluşturabilirsiniz. [/highlight] Eğer vektörel çizim yazılımlarında yeniyseniz, biraz zaman ayırarak “Pen Tool” aracını kullanarak çizgi ve eğriler çizmeyi deneyin. Bu arada aklınızda bulunsun vektorel çizimlerde oluşturduğunuz şeklin iç kısmını herhangi bir renk yada desen ile doldurabilir, dış kısmınada istenen kalınlıkta çizgi ekleyebilirsiniz.
3. Dekorasyon: Renk Düzenleri
Dolgular ve çizgiler renkleri hakkında düşünürken, istediğiniz renk kombinasyonunu test ederek logonun anlamını yansıtmak istediğiniz kombinasyonu deneyerek bulabilirsniz. Örnek vermek gerekirse bir yatırım bankası gibi ciddi bir logo için parkal pembe veya turuncu rengi kullanmamalısınız. Eğer renk kombinasyonu konusunda bir sıkıntınız olursa “Adobe’s Free Kuller Service” adındaki renk kombiasyonları oluşturulan ve diğer kullanıcılar tarafından paylaşılan kombinasyonları bulabilir ve kullanabilirsiniz.
4. Versiyonlar: Siyah ve Beyaz
Hazırladığınız logoya renkler ile can verdikten sonra, [highlight] bir fotokopi yada fax makinasında logonuzun nasıl görüneceğinizi düşünmeniz gerekiyor.[/highlight] Eğer logonuz tutarsız ve kötü bir görünümde ise hemen bilgisayarımıza geri dönüyor ve logomuzun birde siyah beyaz versiyonunu yapmaya başlıyoruz ki siyah beyaz mecralarda da logomuzu kaliteli bir şekilde kullanalım. Logonun siyah beyaz versiyonu hazırlanan logodan farklı olabilir lakin genel görünümü korumanız gerekiyor. Bu iş sizin bir şeklin gölgesini oluşturuyor gibi hissetmenizi sağlayabilir.
5. Planlama: Medya
Bir logo düzenlerken daima hedefinizi orta düzeyde tutmanız gerekir. Örneğin, eğer logo sadece web sitenizde görüntülenecekse, birçok renk kullanabilir ve hatta birçok özel efektler ile geliştirebilirsiniz. Fakat eğer logo diğer mecralarda kullanılacaksa, logonuzun baskı maliyetini, baskıdaki renklerinin nasıl görüneceğini ve efektlerin getireceği artı maliyetleride düşünmelisiniz. [highlight] Bazı logolar için logonuzun web versiyonu haricinde, baskılarda kullanmak için daha az ayrıntılı farklı bir versiyon geliştirmeniz gerekebilir.[/highlight] Baskı dünyasında, baskı yapacağınız görselin rengi ne kadar fazla ise o kadar maliyetli bir baskı oluşur.
Logo grafiklerinde “yakalama” trapping ayarlarına da dikkat etmelisiniz. Yakalama iki renk arasındaki boşluğu ifade eder. Matbaa’larda her renk genellikle ayrı ayrı basılır ve renkler basılırken kağıt ve makinede az bir hareket olarbilir. Bu hafif hareketler, tasarımınızda birbirine temas etmesi için hazırlanmış iki farklı renk varsa farkedilebilir düzeyde ince ince boşluklara neden olabilir. Bu özellikle, siyah dış çizgilere sahip şekiller içinde aynı derece önemlidir. Baskısı yapılacak tasarımınızda “choke” veya “spread” olarakda bilinen bitişik renkler arasında hareket nedeniyle oluşabilecek boşlukları azaltmak için çakışmalar oluşturabilirsiniz.
Ancak profesyonel logolara bakarsanız, logolarda bulunan farklı renklerin çakışmadığını veya birleşmediğini, bunların yerine boşluklar olduğunu görürsünüz. [highlight]Bu boş alanlar “beyaz boşluklar” sadece önemli bir görsel araç olmakla kalmayıp, yakalama endişelerinide ortadan kaldırır. [/highlight]
6. Daraltın: Tipografi
Logodaki kelimeler, logoyu oluşturan grafikler kadar önemli parçalardır. Yeni başlayanlar genelde eski yazı tiplerini kullanacaktır. Ancak, yazı stili, yazı tipleri ve hatta yazının küçük, büyük veya karışık yazılmış olması bile logo üzeründeki etkisi yüksek olabilir. [highlight] Bu sebeble asla tipografinin etkisini hafife almayın. [/highlight] Ayrıca, logonuz bir yazı tipi kullanıyorsa harfleri vektorel grafiklere çevirmelisiniz. Bu şekilde birine vekörel dosyanızı göndermek istediğinizde yazı tipinizin diğer bilgisayarda olmaması sizin için önem arz etmeyecektir.
Bu makale Web Designer Depot sitesindeki Derek Underwood tarafından yazılan How to Create a Professional Logo makalesinini Safa Paksu tarafından yorumlanan çevirisidir.
Bu makalede kullanılan imaj kaynakları (image sources) ;
- The Widget Company (3 Thirt Eye)
- Designing our logo (Scrapcando)
- Diğer grafikler orjinal makaleden alınmıştır.
19 yorumlar On Nasıl bir profesyonel logo oluşturulur
Bence herşey yaratıcılıkta bitiyor. Bilgisayara oturur oturmaz iyi bir iş çıkarmak kolay değil. Uzun bir süreç istiyor.
Fikir var da program becerisi yok :)
Arkadaşa katılıyorum Tasarım işi ayrı bir yetenek bence …
Logo yapımı üzerine ciddi bir şekilde yazılmış en leziz Türkçe makaleyi okudum sanırım :) Eline sağlık Safa.
Yararlı bir makale olmuş, logo yaparken dikkat edeceğim bunlara. :)
gercekten harika bir makale olmus devamını bekliyoruz:)
teşekkürler çok kaliteli bir çeviri olmuş. vektörel çizim nedir bilmeyenler için iyi bir giriş dersi olmuş. Bunun devamının gelmesini şahsen çok isterim. Örneğin vektörel logo çizimine giriş gibi ders serisi yaparsanız süper olur. Mesala Adobe Illustrator ile vektörel çizime yeni başlayanlara detaylı giriş dersleri?
bu güzel yazı için teşekkürler logo oluşturmak isteyenler için açıklayıcı bir yol olur umarım
SDanal dünyada logo cok önemli bence . İnsanlar internet sitesi adı vede logosu aklınına kayıt oluyu.
hepiniz çok ilginçsiniz :) adam kendi yazmamış makaleyi Türkçeye çevirmiş, bu da yazıyorum diye ortalık da hava atıyor…http://translate.google.com.tr/?hl=tr&tab=wT şundan çevirip copy paste :)
Haklısın demet makaleyi kendim yazmam gerekirdi. Ama ingilizcesi olmayan kişilere kolaylık sağlamak ve birşeyleri paylaşmak adına en azından emeğe saygı duymak gerektiğini düşünüyorum.
güzel anlatım…
Bence herşey yaratıcılıkta bitiyor..
Photoshop konusu biraz karmaşıktır , logo oluşturmak ondanda karmaşıktır . Dediğiniz gibi benim beğendiğimi başkaları beğenmeyebilir , önemli olan beğendirtebilmek :)
Kafamda tasarladıklarımı, cs ye dökemeyince deli oluyorum. Ancak o başarma duygusu paha biçilemez. :))
alakasız olacak ama 1. Tasarım Ç deki Ç’nin fontu ne :)
Yazı tipi diğerleri ile aynı ancak Türkçe karakter olduğu için muhtemelen bu şekilde düzenlemiş.
ben yeni bir tasarımcı olarak tşk ederim sayın admin bey ALLAH razı olsun sizden bir sürü kaynak var hiç biride işe yaramıyo sizin gibi biri güzel bir makale çıkarmış tşk ederim
Logo için kafada fikir gerek o da bende yok .