İlginizi çeken konular hakkında bir şeyler yazmayı seviyorsunuz, güzel! Şimdi yapmanız gereken şey yazdıklarınızı okuyacak okuyucuları, sizi takip edecek takipçileri bulmak. Peki bu konuda sizin işinize yarayacak platformlar neler? Tabi ki sosyal medya siteleri.
Facebook, Twitter, LinkedIn, Instagram, Google+ ve diğer sosyal medya platformları sayesinde yeni ziyaretçiler, okuyucular ve takipçilere ulaşabilirsiniz. Bu platformların her birisinin kendi alanında farklı stratejik yapıları mevcut. Fakat bu konuda ısrarlı davranırsanız ve özgün içerikler üretip bu platformlarda yayarsanız ciddi bir kitleye hitap etme şansınız olabilir.
Şimdi blog yazma olayını kavradığınızı düşünerek bu yazıya geçiyoruz. Eğer blog yazma konusunda bilgi edinmek isterseniz Başarılı bir blog açmadan önce yapılması gerekenler [Link] yazısını ve Etkili yazı yazma kılavuzunu [Link] okuyabilirsiniz. Bu yazı blog ile ilgili bir yazı değil, blogunuzda yazdığınız içeriklerinizi popüler hale getirmenizi konu alan bir yazıdır.
Sosyal Medya ile Blogunuzu Tanıtın
Blogunuzu sosyal medya siteleri vasıtası ile tanıtmak aslında o kadar da zor bir konu değil. Sonuçta bu sitelere üye olmak ücretsiz ve sınırsız düzeyde içerik paylaşabiliyorsunuz. Özünde dünyadaki tüm blog yazarları aynı şeyi yapsaydı, sosyal medya mükemmel bir reklam aracı olabilir.
Özgün olmak çevrim içi ortamlar için çok zor bir konu, ne konuda içerik yayınlarsanız yayınlayın, kesin sizin içeriğinizle bire bir aynı yada benzer içerik yayınlayan başka bir blog yazarına denk gelirsiniz. Ve neredeyse hepside içeriklerini Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest, Tumblr, Instagram ve diğer benzer sitelerde tanıtırlar. Fakat bu sizin sosyal medya sitelerinden vazgeçmeniz anlamına gelmemeli. Hatta, tam tersine; diğerlerinden daha akıllı, daha organize ve daha girişken olmalısınız.
Evet blogunuzun sosyal medya ortamında nasıl başarılı ve üretken hale getirebilirsiniz? Yazının devamında bu konuda bilmeniz gerekenler okuyabilirsiniz. Bununla ilgili tüm araçlar mevcut durumda, sizin yapmanız gereken ise kendinizi bu konuda hazırlamanız, sabırlı olmanız ve araçları kendiniz için kullanmanızdır.
Facebook Profiliniz ile başlayalım
Tüm sihrin başladığı yer işte tam burası. Öncelikle fan (kurumsal) sayfanızı oluşturmadan evvel kendi kişisel profilinizi oluşturmalısınız. Ancak, kişisel profilinize arkadaş ekleyebilirsiniz, fan sayfanızda arkadaşlık kuramazsınız. Yeni arkadaşlıklar kurmak size hedef kitlenizi genişletmek açısından büyük bir fırsat verir. Bu konuda profilinizin herkese açık olmasına ve gelen arkadaşlık isteklerini kabul etmeye özen göstermelisiniz.
Ancak, profilinizi oluşturduğunuz vakit sakın ola yüzlerce arkadaşlık isteği gelmesini beklemeyin. Popülarite statünüzü yüksek tuttuğunuz süre zarfında gelen arkadaşlık istekleri de bu denli artacaktır.
Başlangıç olarak aileniz ve arkadaş çevrenizle irtibat kurup arkadaş olarak eklemelisiniz. Belki onların arkadaşlarından da size arkadaşlık istekleri gelebilir. Ayrıca sizinle aynı isimde olan kişileri de aramalısınız. Çoğu kez kişiler kendi isimleri ve soyisimleri ile aynı olan kişileri de arkadaş olarak kabul ederler, çünkü sizinle aynı isimden olan kişilerin neler yaptığını, neler paylaştığını takip etmek eğlenceli olabilir.
Bunu söylemeden de geçmek istemem. Kendi kişisel profilinizde blogunuza dair aşırı şekilde paylaşım yaparsanız, bu arkadaş olarak sizi takip eden insanları rahatsız edebilir ve bunun sonucunda sizi arkadaşlıktan çıkarmaya kadar gidebilir. Bu yüzden çok arkadaş kaybı yaşamanız mümkündür. İnsanları blogunuzda yazdığınız yazıya girmeye zorlamaktansa blogunuzda bulunan içeriği görüp görmediklerini nazik bir dil ile belirtip paylaşmanız daha iyi olur.. Bu sayede hem insanları sıkmaz hem de tanıtımınızı güzel bir şekilde yapabilirsiniz.
Profilinizde, blogunuza dair bağlantılar paylaşmanız güzel karşılanır, ancak sakın ola tek tek arkadaşlarınıza aynı bağlantıyı özel mesaj yoluyla atıp onlardan içeriğinizi okumanızı ve yorumlamasını istemeyin. Buradaki anahtar nokta blogunuzda bulunan içeriğe merakı arttırmak, arkadaş listenizdeki herkesi tek tek rahatsız etmek değil.
Facebook Fan sayfası oluşturun
Burasıda piştiğimiz nokta. Şuanda sizin Facebook bağlantılarınız mevcut, artık içeriğinizi gerçekten tanıtmaya başlayabilirsiniz. Fan sayfanızın blogunuz hakkında bilinmesi gereken herşey ile dolup taşması lazım. Tüm fan sayfların bir hakkında sayfası olur ve bu sayfalar blog hakkında bilgileri gerçekçi ve tanıtıcı bir şekilde kapsar. Bu konuda alçak gönüllü ve mütevazı olmamanız gerekiyor. Eğer blogunuzu tanıtmak istiyorsanız bu konuda övünmeniz gerekiyor.
Fan sayfanızda dilediğiniz zaman, dilediğiniz şeyi paylaşmakla özgürsünüz. Ancak paylaşımlarınız konusunda sabit bir yapınız olması gerektiğini şiddetle tavsiye ediyorum. İçeriğiniz çok iyi görsellikte olabilir ve hatta okunabilirlik son derece iyi düzeyde olabilir ancak hiç okuyucu yoktur. Bu konuda diğer sosyal medya kampanyalarını araştırmalısınız ve başarılı bir facebook etkileşiminin nasıl yapıldığını görmelisiniz.
Twitter hesabınızı açın
Twitter şu durumda Facebook’tan gelen trafiğin yarısından az trafik sağlasa da, dünyadaki ikinci popüler sosyal medya ağıdır. Dönüşüm olarak değerlendirdiğimiz vakit twitter daha iyi bir dönüşüm yüzdesine sahip, buna rağmen kimse resmi dönüşüm yüzdesini bilmiyor. Tabi bu konu pek önemli değil, sizi ilgilendiren konu twitter’ın blogunuzun trafiğini diğer sosyal medya sitelerinden daha hızlı şekilde etki ederek ciddi bir katkı sağlayacağıdır.
Attığınız twitler konusunda iki önemli konu var. Bunlardan birisi sadece sizin blogunuzu ve içeriğini tanıtan twitler. İçerikleri blogunuzun içeriğini tanıtan yazdığınız yazıları haber veren twitler olduğu süre zarfında sizi takip eden kullanıcılarınız bu twitleri gördüğü zaman içeriğinizi merak edip blogunuzu ziyaret ederler. Diğer konu ise yazdığınız blog konusu hakkında göndereceğiniz yada RT yapacağınız twitler. Bu twitler sizin yazdığınız konuları takip ettiğinizi ve bu konuda önemli bir bilgi sahibi olabileceğini takipçilerinize gösterecektir. Bu nedenle bu twitler sayesinde de kendi blogunuza ziyaretçi çekebilecek bir konuma geleceksiniz.
LinkedIn hesabınızı oluşturun
Eğer uçurtmalar konusunda blog yazıyorsanız, LinkedIn hesabınızı açarak uçurma ve tekstil konusunda uzmanlığınızı profilinize ekleyebilirsiniz. Eğer yazılımlar hakkında blog yazıyorsanız, yazılımlar konusunda ki uzmanlığınızı profilinize ekleyebilirsiniz. Kozmetik yada makyaj konusunda bir blog yazıyorsanız, güzellik uzmanlığınızı profilinize ekleyebilirsiniz. Bu konu böylece uzar gider. Konunun ne olduğunu az çok anladığınızı varsayıyorum.
LinkedIn’i bir nevi online özgeçmiş (CV) olarak görebilirsiniz. Herkes LinkedIn üzerinde önemlidir çünkü bu bir profesyonel sosyal ağdır. Sessiz sakin görünebilir fakat iş veren firmalar ve diğer firmalar bu sosyal ağa önem verirler. Blogunuz sayesinde düşüncenizi, bilginizi, deneyimlerinizi, uzmanlığınızı paylaşabilirsiniz. LinkedIn bu paylaşımlarınızın tanıtımına değer katacak bir alandır, çünkü sizin söylediklerinize değer verecek insanlar ile sizi bağlar.
Instagram hesabınızı oluşturun
Yazılardan uzaklaşan kişilerin görselliğe biraz daha önem vermesi kaçınılmazdır. Bu yüzden eğer yazı yazmak yerine fotograf, grafik, kısa video ve diğer görsel paylaşımlar yaptığınız bir blogunuz varsa, sosyal ağlarda görsellik dışında paylaşım sevmiyorsanız Instagram tam size göre bir sosyal ağ. Sadece cep telefonu ve tabletler üzerinden paylaşım yapabilmeniz sizi kısıtlayıcı bir konu olmamalı. Yanınızda dilediğiniz her yerden paylaşım yapabileceğiniz önemli bir araç gibi düşünebilirsiniz. Ve bu paylaşımlarınızı blogunuza ekleyerek yada paylaştığınız görselleri diğer sosyal ağlarda da paylaşarak önemli bir kitle sahibi olabilirsiniz. Paylaştığınız görsellerin kalitesi ve özgünlüğü sizi takip edilesi biri yapar.
Özetimiz
Bir blog üzerinde çalışıyorsanız, içeriğinizin kaliteli olması konusunda özen göstermelisiniz. Gösterdiğiniz özenin ise daha çok kişiye ulaştırmak için sosyal medyadaki varlığınız ve aktifliğiniz okuyucu kesiminizi arttıracak çok önemli bir unsurdur.
Facebook ve Twitter ile başlayın ancak bunlar ile kendinizi kısıtlamayın. Sosyal Medyanın tüm potansiyelini kullanmalısınız ki daha çok kişiye ulaşabilesiniz ve daha başarılı olabilesiniz. Bu yüzden LinkedIn, Tumblr, Instagram ve Google+ sosyal ağları da bu uğurda kullanın. Bu makale sizin sosyal medya sitelerini nasıl kullanabileceğinizi az da olsa göstermeyi hedefleyen bir araçtır. Asıl hedefi siz belirleyip o hedefle yetinmeyip daha çok kişiye ulaşmalısınız. Makalemiz Instantshift sitesinde bulunan “Promote your blog with social media” [Link] isimli makalenin Safa Paksu’nun yorumları eklenerek hazırlanan çevirisidir. Umarım size faydalı olur.
Görsel Kaynak: Depositphotos
10 yorumlar On Sosyal Medya ile Blogunuzu Tanıtın ve Güçlendirin
tesekkurler sitemde hemen uygulamaya basliyorum
Çok güzel bir paylaşım elinize sağlık
instagram konusunda benim sorularım var. yayınladığım postları linki ile beraber postlayabileceğim bi eklenti var mı (wordpress)
Teşekkürler artık bir facebook sayfası açmalıyım :)
bu güzel yazı için teşekkürler admin, yeni hazırlamaya başladığım blog sitem için bu tüyoları iyi bir şekilde değerlendireceğim.
Her sitenin veya bloğun tüm sosyal medyalarda hesabı olmalı bence. Sonrasında ise işine uygun şekilde aktif olarak seçtiği sosyal medya araçlarını kullanmalıdır. Yazı için teşekkürler…
Çok yararlı bir yazı olmuş
Makale çok güzel olmuş.Ellerinize sağlık. Ancak Google+ bildiğiniz gibi kaldırıldı. Onu güncelleyebilirsiniz.
Elinize sağlık çok güzel bir makale olmuş. Daha güncel olarak bir tane daha paylaşırsanız seviniriz. Bir de GOOGLE + kaldırıldı bildiğiniz gibi sizde makalede güncelleme yapabilirsiniz.
Sosyal medyanın nemi hayatımızın ve web sitelerimizin her alanında var olduğunu grebiliyoruz.