Blog yazmak sorumluluk isteyen bir eylemdir. Blogunuzun içeriğini tanımlayan, çevrimiçi yayınladığınız her kelimeden sorumlusunuz. Aynı zamanda içeriğinize yazılan tüm yorumlardan da sorumlusunuz. Yasal yükümlülüklerinizi yerine getirdiğinizden emin olmak için, hukuken bilmeniz gereken bilgiler vardır. Sonuçta bu bilgileri bilmemeniz sizi hukuken muaf yapmaz.
Yasal olarak, “Web Telif Hakkı” dediğimiz Copyright kelimesi çoğu blog yazarı tarafından ya sadece bir kelime olarak görülür yada yanlış kullanılır. Bu konuda internet sitelerinde birçok tartışmalar meydana gelmiş ancak düzgün bir sonuç ve tanımlama olmamıştır. Bu makalede kaynak olarak Smashing Magazine sitesinin hazırladığı “Copyright Explained: I May Copy It, Right?” makalesini kullanıyorum.
Web ortamındaki Telif Hakları: Genel Bakış;
- Telif hakkı web ortamında geçerlidir.
- Herhangi bir çalışmanız hazırladığınız, yayınladığınız andan itibaren sizin ömür boyu ve artı 70 yıl telif hakları korması altındadır.
- Telif hakkı süresi sona erdiğinde kamu malı haline gelir.
- Fikirler telif hakkına sahip değildir. Ancak somut hale geldiğinde telif hakkına sahip olur.
- Kendi işlerinizde logo ve markalar kullanmış olabilirsiniz.
- “Adil kullanım” Doktrini altında telif hakkına sahip malzemeler kullanabilirsiniz.
- Hazırladığınız bir makalenin sınırlı bölümlerine telif hakkı alabilirsiniz. Diğer makalelerden pasajlar (alıntılar) yayınlayabilirsiniz ancak tümünü yayınlama hakkına sahip değilsiniz.
- Bir makaleyi kendi sayfanızda yayınlamak için çeviri yapacaksanız bunu makale sahibinin onayı olmadan yapmamalısınız, yapamazsınız.
- Telif hakkına sahip bir materyalin kaldırılması, telif hakkının ihlalini kaldırmaz.
- Eğer bir şey telif hakkına sahip görünüyorsa, öyledir.
- Anlaşma ile korunmayan reklamlar illegaldir (yasadışıdır).
- Ziyaretçilerinin yorumlarını değiştirmeyebilir yada silmeyebilirsiniz.
- Kullanıcının oluşturduğu içerik kullanıcının malıdır kullanıcıya aittir.
- Telif hakkı bilgiler kullanılarak ihlal edilir, İtham edilemez.
- Açık (tam) izin alırsanız bir çok beladan kurtulabilirsiniz.
Telif Hakkı nedir?
Telif hakkı,herhangi bir bilgi veya düşünce ürününün kullanılması ve yayınlanması ile ilgili hakların, yasalarla belirli kişilere verilmesidir. Kısaca, orjinal bir yaratımın kopyalanmasına veya kullanılmasına izin verme hakkıdır.
Telif hakkı, genellikle belli bir süre için geçerlidir. Sembolü çember içinde “c”harfidir,”c” harfi üzerinde bulunduğu üretinin telif haklarının korunduğunu belirtir ve ingilizce “copyright” kelimesini ifade eder. (vikipedi:telif hakları)
Fikir ve sanat eserleri 5846 sayılı kanun ile korunmaktadır. Bu kanunun amacı, fikir ve sanat eserlerini meydana getiren eser sahipleri ile bu eserleri icra eden veya yorumlayan icracı sanatçıların, seslerin ilk tespitini yapan fonogram yapımcıları ile filmlerin ilk tespitini gerçekleştiren yapımcıların ve radyo-televizyon kuruluşlarının ürünleri üzerindeki manevi ve mali haklarını belirlemek, korumak, bu ürünlerden yararlanma şartlarını düzenlemek, öngörülen esas ve usullere aykırı yararlanma halinde yaptırımları tespit etmektir. (Madde 1 – (Değişik: 21/2/2001 -4630/1 md.)) (AvrupaPatent.com)
Web Telif Hakları
Telif hakları web içinde geçerlidir. Telif yasaları internet ortamında bulunan tüm materyaller için geçerlidir. Tüm belgelerde, görüntülerde, fotograflarda vs. hatta kaynak kodlarında bile telif hakkı vardır.
Telif hakkı sahiplerinin haklarını korur. Hak Sahipleri kopya hazırlamak, türev çalışmalar yapma, dağıtma, görüntüleme ve kamu çalışmaları yapma gibi özel haklara sahiptirler. Bazı sanatçılar orjinal eserlerini sınırlı sayıda (200 ve daha az) basma hakkına da sahiptir. Bunlar “Limited edition” sınırlı sayıda baskı olarak bilinir.
Smashing Magazine’deki “Copyright Explained: I May Copy It, Right?” makalesinin devamını alttaki linkten okuyabilirsiniz.
Copyright Explained: I May Copy It, Right?
Av. Şamil Demir’in hazırladığı
- Telif Haklarını Koruma Amacıyla İnternet Aboneliğinin Sınırlandırılması, –bağlantı
- TCK’da düzenlenmiş Bilişim Suçları, – bağlantı
- Blog Yazarlarının Telif Hakları, –bağlantı
- Kopyala Yapıştır Yazarlık / Site sahipliği – bağlantı
başlıklı yazılarını okumanızı tavsiye ediyorum.
Holly Jahangiri’nin yazdığı Copyright essentials for writers yazısıda okumaya değer. –bağlantı
Çevirilerdeki yapılan hatalar (varsa) özür dilerim.
8 yorumlar On Telif Hakkı (Copyright) Bilgilendirmeleri.
Please correct your link to my article, Copyright essentials for writers. It should be http://resipsaloquitor.vox.com/library/post/copyright-essentials-for-writers.html
Thank you.
Thanks for the inform. Changing immediately
Safa bu yazıyı birilerinin gözünün içine içine sokacaksın ki anlasınlar telif hakkı neymiş ne değilmiş :) Teşekkürler çeviri yapıp paylaştığın için :)
Safa selamlar. Sitede kullandığın eklentiyi söyleyebilir misin? Sitem için kullanmayı düşünüyorum. Yazıları seçebildiğimiz fakat sağ tıklayıp kopyala dediğimiz kopyalanmayan veya ctrl+C yaptığımızda işe yaramamasını sağlayan bir eklentin olduğunu farkettim :) Bunu sitemde kullanmak istiyorum. Teşekkürler
No Copy eklentisi http://wordpress.org/extend/plugins/no-copy/ buradan indirebilirsiniz.
Teşekkür ettim. Eklentiyi hemen deniyorum. :)
Çok bilgilendirici bir yazı. Ellerinize sağlık.
Web telif haklarını bir çok kişi bende fazla önemsemedim ancak ilerde bir çok sorun ortaya çıkabilir