Bir varmış bir yokmuş, karanlık ve rüzgarlı bir gecede, sessizliğin içinde yaşayan bir blog yazarı varmış. Yeni yazı penceresi açık, yanında kahvesi ile kulaklığı takılı vaziyette güzel bir ritm müziği eşliğinde yeni şeyler yazmaya başlamak üzereyken…
Bir ses duyar, ve bir mesaj gelir telefonuna. Bir arkadaşı gülümseme eşliğinde bloguyla alakalı bir mesaj atmış blog yazarına. Ama blog yazarı okurken mesajı gülümseme kayboluvermiş yüzünden. Blogta üç tane bağlantının kırık (ulaşılmaz) olduğunu söylemiş arkadaşı. Bir de değil iki de tamı tamına üç tane bağlantısı çalışmıyor muş.
“Olabilir” demiş blog yazarı. “Bazen olabilir böyle şey…..” derken mesajın devamını da okuyan yazar ne görsün, ana sayfadaki kayan görseller çalışmaz olmuş, temasında değişik kaymalar meydana gelmiş, amanın! en kötüsü de iletişim formu çalışmaz haldeymiş.
Panik hali almış blog yazarını, hemen bloguna girmiş. Birde ne görsün her şey yerli yerinde gayet güzel çalışır haldeymiş. Ama gerçekten de arkadaşının bahsettiği üç bağlantı uçmuş. Hemen onları güncellemiş. Fakat kendi kendine bir dur demiş acaba ya diğer yazılanlar da doğruysa?
Hemen farklı tarayıcılardan da bloguna giriş yapmış ve bir bakmış ki kullandığı farklı bir tarayıcıda da aynen arkadaşının dediği hatalar var. Bunların kod yapısına bakarak gereken düzeltmeleri yapmış ve arkadaşına mesaj atarak tekrar denemesini söylemiş. Arkadaşı da şimdi çalışıyor diye cevap atmış ve rahatlatmış blog yazarını. smile SON wink
Şimdi arkadaşlar bu yazdığım küçük masalsı hikaye benim başıma birkaç kere gelmiş bir olaydır. Muhtemelen çoğu blog yazarı ve web tasarımcının da başına bu tarz olaylar gelmiştir. Değil mi? İşte bu tip olayları yaşamamak adına sizlere “Sitenizi ayakta tutmanız için yapmanız gereken 7 şey” başlıklı bu yazıyı hazırladım. Aşağıdaki tavsiyeler sizleri ileride yaşayabileceğiniz muhtemel sorunlardan koruyacak temel tavsiyelerdir.
1- İçeriğinizde yer alan bağlantılarınızı (links) kontrol edin.
Blogunuzun içeriğine çoğu zaman özellikle site dışına giden bağlantılar eklersiniz ve sizin siteniz ne kadar ayakta durursa dursun verdiğiniz bağlantılar değişebilir yada bağlantı verdiğiniz site kapanmış olabilir. Ziyaretçi sayınız çok ise bu bağlantı değişiminden yada kapatılmasından yapılan yorumlar vasıtası ile hemen haberiniz olacaktır. Ancak bunu ziyaretçinin görüp söylemesinden çok sizin görüp önlem almanız size hem zaman kazandıracaktır hem de ziyaretçilerinizin tekrar geri dönüşünün garantisini sağlayacaktır. Ara sıra verdiğiniz bağlantıları kontrol ederseniz fena olmaz.
2- İçeriğinizi güncel tutun.
Bu da aslında birinci madde gibidir ancak sadece bağlantıların güncel olması yetersizdir. Ziyaretçilere sunduğunuz bilgiler de her zaman güncel olmalıdır. Bugün doğru dediğimiz bilgi yarın yanlış veya tamamlanmamış olabilir. Bu nedenle yazdığınız yazıların içeriğinin güncel kalması sizin için her daim bir avantajdır ve olması gerekendir. Eski konuların yeniden düzenlenerek yayınlanması her zaman yeni kullanıcıların sitenizi ziyaret etmesini ve taze bilgiye ulaşmasını sağlar. Bu yüzden içeriğinizin özellikle de günü geçmiş konularınızın güncelliğini sağlayınız.
3- Sitenizi yeni tarayıcılarda ve cihazlarda test edin.
Ne zaman yeni bir tarayıcı (browser) çıkarsa sitenizin o tarayıcıda nasıl göründüğünü ve nelerin çalışıp çalışmadığını kontrol edip gereken düzenlemeleri yapmalısınız. Buna ek olarak arkadaşınız yeni bir telefon veya tablet aldığı zaman birkaç dakikalığına ödünç alıp sitenizin durumunu kontrol edebilirsiniz. Yeni bir TV çıktığında ve tarayıcı özelliği varsa hemen kontrol edin. Ne demek istediğimi anlamışsınızdır. Bunu bir mağazaya gidip telefon veya diğer cihazları inceler şekilde de kontrol edebilirsiniz. wink Tavsiyemdir güzel olur.
4- Javascript etkileşimlerini iki kere kontrol edin.
Bu konu aslında diğerlerinden biraz daha fazla önem arz eder. Özellikle dış kaynaklı javascript kodların çalışıp çalışmadığını yada güncel olduklarını kontrol etmelisiniz. En ufak bir çalışmazlık yada güncel olmayan bir javascript kodu sitenizin düzgün çalışmamasına yol açar. Bu nedenle ara sıra javascript kodlarını kontrol etmeniz iyi olur.
5- Formlarınızı kontrol edin.
Formlar sizin insanlarla iletişiminizi sağlayan araçlardır. Formların güncelliği, kod yapısının düzgünlüğü yada bir eklenti ile kullanıyorsanız eklentinin güncel olması gereklidir. Aksi taktirde size ulaşmak isteyen insanlar küçük bir hata yüzünden size ulaşamazlar ve sitenizin itibarı zedelenebilir. Ve bu durum önemli bilgi kayıplarına yol açabilir.
6- Geçici çözümleri ve kullandığınız hackleri kontrol altında tutun.
Bazen sitenizi hazırlarken kodlarda henüz tam anlamıyla çözümü bulanamayan geçici çözümler/hackler (workarounds) kullanabilirsiniz. Bu gayet normaldir. Keza genelde profesyonel kod yazarları kullanır.
Fakat tarayıcılar güncellendiği zaman kullanılan CSS, HTML ve diğer kod yapıları da güncellemeler alır ve bu geçici çözümleri bazen etkisiz kılabilir ya da tarayıcı tarafından desteklenmeyebilir. Bu nedenle kullandığınız çözümler etkinliğini yitirir, çalışmayabilir ve hatta bu çalışmayan yapılar sitenizi gözle görünür şekilde yavaşlatabilir.
7- Yedekleme planı yapın.
Bu konu aslında yapılması gerekenlerin başındadır. Tüm siteniz için bir yedekleme planını oluşturmalısınız. Küçük ölçekli sitelerde yada bloglarda bu işlemi kendiniz elle (manuel) de yapabilirsiniz. Bu konuda özellikle barındırma şirketiniz ile görüşüp gerekli ayarlamaları “siz bilmiyorsanız” onlara da yaptırabilirsiniz. Hatta bazı barındırma firmaları aylık birkaç dolar ücretle günlük, haftalık ve aylık olarak yedekleme hizmeti sunmaktadırlar.
Ama büyük ölçekli siteler için bu konu başlı başına uygulanması. GB’larca verinin yedeklemesi zor ve zaman alıcı bir işlemdir. Zira bu durumda üçüncü parti yedekleme sunucuları kiralanabilir. Pahalı bir yöntemdir ancak veri kaybı özellikle büyük ölçekli sitelerde çok daha fazla maddi zarara uğratabileceğinden dolayı önlem almak her zaman için iyidir.
İşte bu kadar. Tüm bu konularda özenli davranırsanız, sitenizin başına bir şey geldiğinde her daim hazırlıklı olabilirsiniz ve kolayca sitenizi ayağa kaldırabilirsiniz. Bunları kendinize göre düzenli şekilde yaptığınızda zaten sitenizin başına bir şey gelme olasılığını da minimum seviyeye çekmiş olursunuz.
Bu makalenin konu başlıkları ve içeriği Ezequiel Bruni tarafından yazılan “7 ways to keep your site alive” adlı makaleden esinlenilmiştir. Bu makale bir çeviri değildir. İçerik yazısı tamamen Safa Paksu‘ya aittir.
27 yorumlar On Sitenizi ayakta tutmanız için yapmanız gereken 7 şey
Gerçekten çok faydalı yöntemler anlatılıyor.Web sitem için kesinlikle uygulayacağım!
Çok faydalı bilgiler vermişsiniz, teşekkürler. Tabi anlattığınız yöntemleri çalışmış olduğumuz, seo uzmanlarının da uygulaması oldukça önemli.
Çok hoş bir giriş ve faydalı bir liste. Elinize sağlık.
Hocam çok teşekkür ederim bilgiler sitelerim için faydası olacaktır
güzel yazı teşekkürler
Çok yararlı oldu, thanks
Sitem için iyi bilgi oldu teşekkurler