Gittigidiyor'daki Cayma Hakkı'nın satıcıya verdiği zarar → SPAKSU™ Blog [fdx-switch-link]

Gittigidiyor’daki Cayma Hakkı’nın satıcıya verdiği zarar

Geçenlerde bir arkadaşım gittigidiyor sitesi üzerinden bir akıllı cep telefonu ürününü sattı, ürünü eksiksiz bir şekilde kargoladı ve ürün alıcıya ulaştı. Buraya kadar her şey yolunda gözüküyor. Sonra alıcı kişi irtibat kurarak ürünü peşin aldığını taksitlendirme yapılmadığını belirtti ve arkadaşıma daha düşün bir mevla önererek ürünü almak istediğini belirterek gittigidiyor sitesindeki alımı onaylamadı. Burada alıcının haklarını koruyan bir sistem mevcut lakin satıcı olan arkadaşımın hakları korunmuyor.

Gittigidiyor der ki; 

[blockquote source=”Gittigidiyor.com Sitesindeki, Cayma Hakkı Nedir?”]4077 sayılı Tüketicinin Korunması hakkındaki Kanun ve Mesafeli Sözleşmelere Dair Yönetmelik gereğince, alıcıların teslimat tarihinden itibaren 7 gün içinde cayma haklarını kullanarak, sebep göstermeden ve “kargo ücreti ödemeden” ürünleri iade etme hakları vardır. Cayma hakkının kullanılması GittiGidiyor’a özel bir durum değildir. Yönetmeliği her kurumun uygulaması gerekmektedir. [/blockquote]

[blockquote source=”Gittigidiyor.com Sitesindeki, Cayma Hakkı Nasıl Kullanılır?”]Cayma hakkını kullanabilmeniz için teslimat tarihinden itibaren 7 gün içinde, iade hakkınızı kullanarak ürünü iade etmek istediğinizi satıcıya bildirmeniz gerekmektedir. Satıcı, talebinizi aldıktan sonra en geç 10 (on) gün içerisinde, ürünü iade alıp ürün bedelini size hiçbir masraf yükletmeksizin iade etmekle ve iade kargo ücretini ödemekle yükümlüdür.

Sıfır Risk süreci içerisinde ürün bedeli satıcıya aktarılmış olsa bile, cayma hakkı gereğince ürünü iade edip parasını iade alma hakkına sahipsiniz.. [/blockquote]

[blockquote source=”Gittigidiyor.com Sitesindeki, Ürünü kullandım, cayma hakkı kapsamında ürünü iade edebilir miyim?”]Ürünün ambalajının açılması, ürünün denenmesi, ürünün mutat kullanımı, yani ürünün alışılageldiği gibi kullanılması cayma hakkının kullanılmasına engel olmaz. [/blockquote]

Bu bilgilere göre alıcı ürünü aldıktan sonra ürünü dilediği gibi 6 gün boyunca kullanıyor ve cayma hakkını kullanarak 7.gün ürünü satıcıya geri gönderebiliyor. Bu durum bana göre ikinci el satışı yapılan cep telefonu için yanlıştır. Çünkü satıcının ürünü geri aldığında ürünün IMEI kodu çalınmış olabilir, üründe hasar olabilir ve satıcının bunları kanıtlayacak hiç bir kanıtının olmaması satıcıyı özellikle de ikinci el satıcıların elini kolunu bağlayan bir durumdur.

Öyle ki bireysel bir kullanıcı elindeki sıfır hiç açılmamış bir ürünü gittigidiyor üzerinden sattığında ve ürün açılıp cayma hakkı kullanılıp geri gönderildiğinde bireysel kullanıcı ciddi zarara uğruyor. Buna göre kötü niyetli alıcılar özellikle ikinci el cep telefonu ürünlerini alıp IMEI kodunu kopyalayıp sonrasında da cayma hakkı adı altında bu ürünü iade edebilecek bir konuma getirilmiş olunuyor.

Madem böyle bir durum söz konusu olacak, alıcının parasını koruduğunuz gibi satıcınında ürününü korumak zorundasınız. Gittigidiyor’a önerim para akışını kendi üzerinizden yaptığınız gibi, ürün akışını da kendi üzerinizden yapınız. Bu belki zaman kaybı belkide size ek maliyet getirecek bir çalışma fakat en azından alıcının parasını koruduğunuz gibi satıcınında ürününü koruyacaksınız. Bu sayede satıcının sattığı ürünün alıcıya ulaşmadan önceki kayıtlar sizde olacak ve cayma hakkını kullanan alıcının ürünü satıcıya gönderisini de kontrol altına alacaksınız.

Ama tekrar belirtmek isterim ki özellikle ikinci el ürünlerde cayma hakkının esnetilmesi gerekmektedir aksi takdirde zaten yüksek komisyonunuz yüzünden azalan satışlarınız daha da düşecektir.

Bu konuda benim gördüğüm ve analiz ettiklerim bunlardır. Yanlışım ve hata ettiğim bir nokta varsa lütfen fikir ve görüşlerinizi belirtiniz.

8 yorumlar On Gittigidiyor’daki Cayma Hakkı’nın satıcıya verdiği zarar

  • Cayma hakkı yasalar ile alıcıya tanınan bir haktır fakat bu sistemin doğru işlediği anlamına gelmiyor.

    Belirttiğiniz gibi özellikle ikinci el ve elektronik ürünlerde cayma hakkı kötü niyetli kullanıcılara güzel bir pazar oluşturuyor.Gittigidiyor’un birde güvenli e-ticaret sistemi vardır ki o da tam bir kargaşa :)

    Atıyorum ben laptop sattım.kişi teslim aldı ilk günden bozdu veya ram’ini sökerek aldı.Ve kabul etmeyerek geri gönderdi. Peki burda satıcı haklı olduğunu nasıl kanıtlıycak ? Zor bir süreç.Keisnlikle iyileştirmeler yapılmalı.

    Hem tüketiciyi hem satıcı korumak kusursuz bir sisten yaratmak tabi kolay değil. Ürün alırken kullanıcının puanları burada oldukca önem kazanıyor.

  • Bu tür alışverişlerde her zaman hepsiburadayı tercih ediyorum.

  • Merhaba Safa Bey;Yazınızı Çok Beğendim Ve Bloğumda Paylaştım.Aynı Konudan Bende Muzdarip Olduğum İçin Yayınlamak Ve Kişileri Bilgilendirmek İstedim.Yayınladığım Makalede Kaynak Linki Ve Yazar Bilgisi Yayınladım Ama İsterseniz Kaldırabilirim Sorun Değil…

  • Tesadüfen gördüm. En azından güncel kalır.

    Cayma Hakkı bana göre Anayasamıza aykırı. Ne alaka diyeceksiniz ancak bir o kadarda alakalı. Çok basit bir şekilde örneklemek gerekirse; Ürün, rafında paşa paşa duruyor. Tüketicinin yeterince ürün araştırmasına imkanı var zorla yaka paça satmıyorsun. Satıcı o gün ki rızkını ekran başında bekliyor. A bir bakmış sipariş gelmiş. Bismillah deyip siparişini hazırlıyor eksiksiz ve sağlam bir şekilde ürün açıklamalarındaki gibi ürünü Tüketiciye/Alıcıya ulaştırmak üzere kargoya teslim ediyor. Ürün satışa kargo ücretsiz fiyatıyla sunulmuş kargo ücreti satıcıya ait. Satıcı kargo ücretini cebinden ödeyerek kargo işlemini sonlandırıyor. Ürün alıcıya ulaşıyor. Alıcı an itibari veya bir kaç gün sonra hiç bir sebep göstermeden CAYMA HAKKINI kullandığını bildirip iade etmek istiyor. Satıcı; Peki kardeşim diyor sebep ne? Sebep hiç! -caydım kullanmak istemiyorum.. yanlış ürün aldım.. göndermek ve paramı almak istiyorum.. diyor. Veya kardeşim bu bozuk çıktı(2-3 gün sonra veya kargo tesliminde bir kaç saat sonrası) diyor kullandıktan sonra. Yanlış kullanımda çabuk bozulacak ürün kategorileri oldukça fazla. Bariz alıcı ürünü bozuyor satıcı hemen karar vermeden önce teknik kontrol yapması yaptırması gerekiyor. Ancak nafile alıcı ürünü kabul etmem gönderirim de gönderirim diyor. Hiç bir sebep olmaksızında iade eden var. Zevk meselesi! inanın onbinlerce insan var zevkine satın alıp ürünü çalıştırıp veya deneyip, veya sadece bakıp tekrar göndermek isteyen kısacası hastalık! Ürün rafında kuzu kuzu talep görmeyi bekliyor biri çıkıp satın alıyor, Üründe kusur yok, ürünü göndermek için satıcı kargo ücreti veriyor, akabinde alıcı ürünü gönderiyor göndermesine de(ambalaj orjinal kutusu vs. parça parça, mutat kullanım zırvası) satıcı ürünü teslim alabilmesi tekrar rafına koyabilmesi için kargo ücreti ödemek zorunda kalıyor. Satıcı oturduğu yerden dürüst ticaret peşinde iken CAYMA HAKKI kötüye kullanılıyor. Uzun uzun yasa maddelerini yazarım Anayasamız başta olmak üzere bir çok kanun maddesi eklerim neden mağduriyet yarattığı hakkında, ama gerek yok sanırım. Sanırım bu yorumu okuyan İnsan haklarına aykırı bir mevzuat oluşunu, mülkiyet hakkını gasp etmeye programlı bu Cayma Hakkı mevzusunun yanlış olduğunu, yüzbinlerce mağduriyete neden olduğunu anlayacaktır. Onlarca kez mağdur olmuş DİAFM, n11 ve GittiGidiyor Başarılı satıcısı

  • Cayma hakkı satıcoya komple zarar!

    Sıfır ürün gidiyor açılıyor deneniyor memnun kalınmıyor. Ambalaj zarar görüyor bazen tekrar satılamaz hale geliyor ve tekrar kargo ödeyerek ürünü alıyorsun!

    Bu cayma hakkı kaldırılmalı iade hakkı sadece kırık bozuk arızalı veya yanlış ürün gönderime tanınmalı.

    Alıcının keyfine bırakılması oldukça saçma !!

  • aynen katılıyorum. AliExpress’ten bir şeyler öğrensinler . Sorun varsa bile alıcının ispat yükümlülüğü olmalı. AliExpress görüntü veya video istiyor. adam sistemini oturtmuş dünyaya satış yapıyor.

  • Bu aynı zaman da fiyatların artmasına sebep oluyor.

Bi Yanıt Bırak:

E-posta hesabınız yayınlanmayacak.

© 2006-2023 Tüm hakları Spaksu Markasına aittir.
Bu site ve içeriği, Kullanım Kuralları kapsamında belirtilen koşullar çerçevesinde kullanılmalıdır. Hiçbir şekilde site ve içeriğinin tamamı veya bir bölümü, Kullanım Şartları yerine getirilmeden özel izin alınmadan kopyalanamaz, dağıtılamaz, yeniden yayınlanamaz, çoğaltılamaz veya başka bir ortamda kullanılamaz