Zamanında sizlere Wix ile kendi sitenizi nasıl oluşturabileceğinizi burada anlatmıştım. Şimdi de kendi işinizi çevrimiçi ortama aktarabilir, yaptığınız ürünleri elektronik ortamda satabilir ve bu sayede ülkemizin hatta dünyanın her yerine erişebilirsiniz. Hadi bunu nasıl yapacağınızdan bahsedelim. Bir e-ticaret sitesinde zor olan iki şey vardır; ilki ürün yönetimini düzgün yapabilmek ve kullanıcı erişimini basitleştirmek, ikincisi ise ödeme yöntemlerini sizin açınızdan basitçe yönetebilmektir. Şansınıza Wix ile e-ticaret sitesi kurmak daha kolay hale geliyor.
Peki, nedir bu Wix?
Wix çevrimiçi ortamda başka kimseye ve herhangi bir kodlamaya ihtiyaç duymadan kendi kişisel ya da kurumsal sitenizi oluşturabileceğiniz ücretsiz servistir. Wix’te bir çok hazır şablonlar, zenginleştirilmiş içerik yönetim sistemi, sosyal medya entegrasyonu, uygulama marketi ile sitenize bir çok farklı özellik ekleyebilme olanağı, dahili arama motoru, portfolyo oluşturabileceğiniz galeri eklentileri, harici alan adı bağlama olanağı, e-ticaret için bir çok eklenti ve ödeme sistemi araçları ile birlikte dilediğiniz zaman destek bulabileceğiniz çok geniş içeriğe sahip bir sistemdir.
Üyelik
Bazı sosyal ağlar ile bütünleşmiş şekilde tek tıkla üye olabileceğiniz gibi klasik bir üyelik formu doldurarak ta üye olabilirsiniz. Üye olduktan sonra hemen sitemizi oluşturmaya başlayalım.
Wix ile nasıl site oluşturulur?
Bu soruya bir önceki yazımda cevap vermiştim. Mükerrer olmaması açısından anlattığım konuları burada tekrar etmek yerine sizi “Wix.com ile kendine kolayca bedava site kur” yazısını okumaya davet ediyorum. Daha sonra burada e-ticaret sitesi nasıl kurulur? sorusuna birlikte yanıt arayalım.
E-ticaret sitesi kuralım?
Bir önceki konuda wix ile bir site yaptığımızı varsayarak konumuza devam ediyoruz. Şimdi sitemizi düzenlediğimiz yerde sol tarafta “Wix App Market” yani wix’teki uygulama mağazasına gelerek e-ticaret sitemizin çekirdeği olacak uygulama olan “Wix Stores” uygulamasını sitemize ekleyeceğiz. Siteye ekle butonuna bastıktan sonra açılan penceredeki ekleme sürecin bitmesini bekliyoruz. Bu işlem tamamlandıktan sonra sitemize “shop” isimli yeni bir sayfa eklenmiş ve bununla birlikte düzenleme araç çubuğumuzda “mağaza” butonumuz gelmiş olacaktır.
Mağaza oluşturma
Araç çubuğumuzdaki mağaza butonumuza tıkladığımızda gelen sayfamızda Hemen Başla butonuna tıklıyor ve mağaza oluşturmaya başlıyoruz. Burada mağaza yöneticisi alanında “Ürün Ekleyin” butonuna tıkladığımız zaman açılan sayfada mağazanız ile ilgili her türlü ürün yönetimini, stok durum ayarları ve koleksiyon yönetimini gerçekleştirebilirsiniz. Aynı zamanda bu ayarları artık sitenizin gelen kontrol paneli üzerinde de gerçekleştirebiliyorsunuz.
Ürün ekleme
Mağaza yönetiminden ürün ekle butonuna tıkladığınız zaman ister normal bir ürün, isterseniz de bir dijital (dosya) ürün satışı yapabilirsiniz. Bu alanda ürün bilgilerini, fiyatlandırmayı, iade koşullarını, bakım talimatlarını, ürün seçeneklerini, stok durumunu ve teslimat bilgilerini ekleyebilir veya ürün bazında yönetebilirsiniz.
Ödeme Yöntemleri
Mağazanızı oluşturdunuz, ürünleri girdiniz peki ödemeyi nasıl alacaksınız. İşte amatör bir e-ticaret yöneticisinin en çok zorlandığı ikinci konu budur. Mağaza butonuna tıkladığımız zaman hızlı eylemler bölümünde “Ödeme Yöntemini Ekleyin” bağlantısına tıklayın. Gelen sayfada 4 farklı ödeme yöntemi göreceksiniz. Kredi/Banka Kartı, iyzico ile ödeme, Manuel ödemeler ve PayTR ile ödemeler.
Manuel ödeme, ödemelerinizi EFT , Havale veya kapıda ödeme yoluyla alabileceğiniz ödeme biçimidir ve herhangi bir kurulum gerektirmez. Eğer sadece el emeklerinizi satmak istiyorsanız, bir firma/şirket değilseniz size tavsiyem diğer ödeme yöntemlerine hiç girmemeniz.
Diğer ödeme yöntemlerinde kendine has özel kurulumlar gerektirmektedir. Mesela Kredi Kartı ve Banka Kartı ile ödeme alabilmek için 2Checkout, iyzico veya PayTR hesabınızın olması gerekmekte ve bu hesabı wix’e tanımlamanız gerekmektedir. Bu tür ödeme yöntemlerinin her bir işlem için aldığı komisyonlar vardır. Mesela şuan itibariyle 2Checkout işlem başına %3.5, iyzico %3,19 + 0,25₺ almaktadır.
Wix ve iyzico arasında bağlantı
Burada sizlere yardımcı olmak için iyzico firması ile wix arasındaki bağlantıyı nasıl yapacağımızı kısaca bahsedelim. Öncelikle bu bağlantıyı kurmak için bir iyzico hesabınızın olması gerekiyor. Üyeliğimizi açtığımız zaman iyzico tarafından bir form doldurmamız isteniyor. Bu formda iki yere dikkat etmeliyiz; ilki ödemeyi bir site üzerinden alacağınızı belirten “Receive Payment from your website” seçilmeli ve akabinde ise sorulan “Your E-Commerce Platform” sorusuna da Wix seçilmelidir. Sonrasında firma sahibi ve firma hakkında bazı bilgi ve belgeler istenmektedir. Tüm bunları tamamladığınız zaman iyzico sizi bir onay sürecine sokarak girdiğiniz bilgilerin doğruluğuna bakıyor.
Herşey güzel gitti ve hesabınız onaylandı diyelim. Sonrasında iyzico hesabınız ile Wix arasındaki bağlantıyı sağlamak için iyzico tarafından bir API Key ve Secret Key verilecek. Görselde görünen yerlere bu değerleri girdiğiniz zaman ise ödemeleri iyzico üzerinden kredi kartı ve banka kartı ile almaya başlayabileceksiniz.
Müşteri Yönetimi
Bu alanda müşterilerinizi ve gelecek potansiyel müşterilerinizi takip etmenize ve sınıflandırmanızı sağlayacak araçlar mevcuttur. Bu araçlar ile önceden var olan kişi listelerinizi wix ile paylaşarak potansiyel müşterilerinizi yönetebilir ve bu kişileri müşteri haline getirebilirsiniz.
Gelen Kutusu; Bu alanda müşteri ve ziyaretçilerinizden gelen mesajları görebilir ve cevap verebilirsiniz.
Kişi Listesi; Burada var olan kişi listenizi (gmail vs.) wix ile paylaşabilir, yeni kişiler oluşturabilirsiniz. Ziyaretçiler size mesaj gönderirse veya sizden bir ürün alımı gerçekleştirirse, kişi haline gelir ve bu listeye katılırlar.
Form Gönderimleri; Bu alanda sitenize eklediğiniz formları görebilir veya yeni bir form oluşturabilirsiniz. İletişim formu veya ürünler ile ilgili görüş ve öneri formları oluşturmanız, size sitenizi müşteri ve ziyaretçilerin isteklerine göre şekillendirmenize olanak sağlayacaktır.
Otomasyonlar; Sitenizi her zaman takip etmeniz epey zor bir süreçtir ve bazı durumların otomatik hale getirilmesi gerekmektedir. Sitenizin sizin yokluğunuzda e-posta göndermesine, görevler oluşturmasına ve 7/24 sizin için çalışmasına olanak sağlayan bu bölümde bir çok süreci otomatik hale getirebilirsiniz. Örnek vermek gerekirse, sitenize yeni üye olan kişilere hoş geldiniz epostası gönderebilirsiniz veya bir üyenizin sepete attığı bir ürünü almadığını ve bir süredir sepette durması halinde sepeti müşterinize hatırlatacak bir otomatik eposta gönderimi sağlayabilirsiniz.
İş Akışları; Bir işin baştan sona tüm basamaklarını yönetebilir, potansiyel müşterileri, kişilerinizi ve siparişlerinizi basit bir tablo ile takip edebilirsiniz. Bu kapsamda otomasyonlar ile ortaklaşa çalışan iş akışları oluşturabilirsiniz.
Görev ve Hatırlatma; Bu alanda kendinize atayacağınız görev ve hatırlatmalar ile sitenizi yönetmede kolaylıklar sağlayabilirsiniz.
Site Üyeleri; Kişi listesinden farklı olarak sitenize üye olan, sizden alışveriş yapmış veya sitenizi yönetmeye yardımcı olacak kişileri burada yönetebilirsiniz. Burada bir nevi topluluk yönetecek ve üyelerinize sizin belirleyeceğiniz durumlarda ödüller verebileceksiniz.
Pazarlama Yönetimi
Mağazanızın tanıtımlarını, arama motorlarındaki görünümlerini, e-posta ile tanıtımlarınızı ve sosyal ağlarda mağazanızı paylaşmanızın tümünü yönetebileceğiniz bir pazarlama sayfasından da bahsetmemiz gerekiyor.
Wix SEO Wiz; Bu uygulama ile Google gibi arama motorlarında kolayca bulunmanızı sağlayacak olan, anahtar kelime seçimlerinizi, özelleştirilmiş plan takiplerini ve sitenizi arama motorlarında listelenmesini sağlayabilirsiniz.. Tek yapmanız gereken Hemen Başla butonuna tıklamak ve istenen bilgileri girmek. Ek olarak wix’ten profesyonel SEO uzmanları tutarak bu konuda daha da başarılı seviyelere gelebilirsiniz.
SEO Araçları; Burada sitenizi arama motorları için optimize edebileceğiniz araçlar ile SEO ayarlarınızı yapabilirsiniz.
Eposta Pazarlama; Bu alanda sitenize gelen müşterilere, özel olarak hazırlayabileceğiniz bilgilendirme epostaları göndererek sitenizdeki yeniliklerden veya yeni gelen ürünlerden bahsedebilirsiniz.
Sosyal Paylaşımlar ve Video Oluşturucu; Bu araçlar sayesinde sosyal ağlarda paylaşabileceğiniz güzel görsel ve videolar oluşturabilir ve entegre ettiğiniz sosyal ağlar üzerinden hızlı bir şekilde paylaşımlar gerçekleştirebilirsiniz.
Logo oluşturucu; Firmanız veya kişisel tarzınızla ilgili birkaç basit soruyu yanıtlayarak oluşturabileceğiniz logolar ile kendi markanızı kolayca oluşturabilirsiniz. Bu logoları kartvizitler bölümünde kendi kartvizitinizi oluşturmak için de kullanabilirsiniz.
Kısaca;
Wix ile kendi sitenizi, portfolyonuzu, galerinizi ve eticaret sitenizi kolayca ücretsiz oluşturabileceğiniz gibi bazı ek ödemeler yaparak alacağınız ek paket ve destekler ile daha da profesyonel siteler yapabilirsiniz. Yaratıcılığınız ve isteklerinizi ortaya koyma çabanız sonuçta sizde bitiyor. Başkalarından bir şey istemeden bu yolculuğa tamamen kendi çabalarınız ile çıkmanız, sonuçta ortaya çıkan şeylerden gururlanmanız kadar güzel bir şey yoktur.
Çok teşekkürler, ben wix ve wordpress arasında kalmıştım. Aydınlatıcı oldu.
tesekurler