Kod yazmanın yaşça çocuklarımıza kadar indiği şu dönemlerde, ülke yöneticilerimizin kodlama eğitimlerine fazlasıyla önem verdiğini görüyoruz. Keza önem verilmesi de gerekiyor. Bu konuda gençlerimizi kod yazmaya özendirmek ve bildiğimiz bazı ipuçlarını göstermeyi geleceğimizi şekillendirmek adına önemli bir rol olarak görüyorum. Ki bir gencimize kazandıracağımız bu deneyimler, ülkemizi kalkındıracak bir projeye katkı sağlayabilir. Tüm bu sebeplerin ışığında kodlamayı kolay hale ve bana göre de görsel olarak eğlenceli hale getiren kod editörlerin bazılarından yazının devamında bahsedeceğim. Umuyorum ki faydalı olacaktır.
☑️ Çevrimdışı (Offline) Kod Editörleri;
ATOM (Ücretsiz/Açık kaynak)
Kod Editörlerinin yeni üyesi olan Atom, GitHub tarafından 2014 yılında geliştirilen ve “21.yüzyılın hacklenebilir metin editörü” olarak tanıtılıyor. Atom, sezgisel ve sorunsuz bir iş akışına sahiptir. Bununla birlikte, Atom’u diğerlerinden ayrı tutan özelliği, çalışma alanını bireysel ihtiyaçlara ve isteklere göre özelleştirilebilmesi ve çok sayıda eklenti ile birlikte gelmesidir.
Notepad++ (Ücretsiz)
Notepad++ Windows ortamında çalışan açık kaynaklı ve oldukça güçlü bir metin editörüdür. 27 programlama diline tanıma, düzenli ifadeler, senkronize düzenlemeleri ve görünümleri destekler, sözdizimi vurgulama ile birlikte diğer birçok kullanışlı özelliğe sahiptir.
https://notepad-plus-plus.org/
Visual Code Studio (Ücretsiz)
Microsoft tarafından kaynak kod editörü olarak geliştirilen Visual Studio Code, Windows, Linux ve macOS platformlarında çalışabiliyor. VCS’nin önemli özellikleri hata ayıklama, akıllı kod tamamlama, snippet’ler, katıştırılmış Git denetimi ve GitHub, sözdizimi vurgulama ve yeniden kod düzenleme.
https://code.visualstudio.com/
Visual Studio IDE (Community Sürümü Ücretsizdir.)
Microsoft tarafından geliştirilen bir tümleşik geliştirme ortamıdır (IDE). Microsoft Windows, Windows Mobile, Windows CE, .NET Framework, .NET Compact Framework ve Microsoft Silverlight tarafından desteklenen tüm platformlar için yönetilen kod ile birlikte yerel kod ve Windows Forms uygulamaları, web siteleri, web uygulamaları ve web servisleri ile birlikte konsol ve grafiksel kullanıcı arayüzü uygulamaları geliştirmek için kullanılır.
https://visualstudio.microsoft.com/vs/
Brackets (Ücretsiz)
Brackets, Adobe tarafından geliştirilen küçük ama güçlü bir araçtır. Açık kaynak kodlu en iyi metin editörlerinden birisidir. En önemli özelliği olarak kaynak kodunuz ve tarayıcı görünümü arasında geçiş yapmanızı sağlar diyebiliriz.
Vim (Sadece Linux için)
Vim, aynı zamanda bir IDE olarak kabul edilen gelişmiş bir açık kaynak metin editörü aracıdır. Bu araç, yerinde veya çevrimiçi kullanılabilen vim editörleri ve UNIX Sistemi ile metin düzenleme etkinliklerinizi yönetmenizi sağlar.
Light Table (Ücretsiz)
Light Table, yazılım kodlama için bir IDE ve metin editörü aracıdır. Araç, hızlı geri bildirim sunar ve anında yürütme, hata ayıklama ve belgelere erişim sağlar.
NetBeans (Ücretsiz)
Masaüstü, mobil ve web geliştirme için çeşitli işletim sistemleri destekli ücretsiz açık kaynak metin editörü.
Komodo Edit (Ücretsiz)
Perl, Python, Tcl, PHP, Ruby ve Javascript için ücretsiz bir açık kaynak metin editörü.
http://www.activestate.com/komodo-edit
CodeLobster (Ücretsiz)
Drupal, Smarty, WordPress, Joomla, JQuery, CodeIgniter, HTML, CSS, JavaScript, CakePHP, Facebook, Symfony, Yii desteği ile ücretsiz taşınabilir PHP IDE.
Sublime Text (Kayda Değer / Ücretli)
Sublime Text kod editörleri arasında oldukça popülerdir. Yazılımı ücretsiz indirip deneyebiliyorsunuz ancak ücretsiz değildir. Lisans ücreti yaklaşık 80 dolar civarıdır. Sublime Windows, MacOS ve Linux tabanlı çalışabiliyor, hızlı gezinme, komutların uyarlamalı eşleştirilmesi, eş zamanlı düzenleme ve Python tabanlı eklenti API’si mevcuttur.
✅ Çevrimiçi (Online) Kod Editörleri;
Öncelikle neden çevrimiçi kod editörü kullanabiliriz bunu açıklayalım; Doğrudan tarayıcınızda kodlayacağınız için bir editörü indirmeniz, yüklemeniz ve yapılandırma yapmanız gerekmez. Bana sorarsanız zamandan ve disk düzenleme karmaşasından tasarruf etmek iyi bir detay olacaktır. Bu listede yer alan çoğu çevrimiçi editörün paylaşım ve birlikte çalışabilme özelliği vardır. Örnek vermek gerekirse bir kodlama konusunda yardıma ihtiyacınız var tüm kodlamayı zipleyip göndermeyi mi tercih edersiniz yoksa sadece takıldığınız dosyadaki kodlamanın sadece “URL” bağlantısını göndermeyi mi tercih edersiniz. Tabi ki bağlantı göndermek her zaman basit ve zamandan ciddi derecede tasarruf sağlar.
Listedeki çoğu çevrimiçi editör ücretsizdir, bu sebeple heyecanla yeni bir projeye başlarken mali sıkıntıları düşünmeniz gerekmeyecek. Özellikle öğrenciler ve web geliştiricisi olmak isteyen gençler için çevrimiçi editörleri kullanmak mükemmel bir seçim diyebiliriz.
Github
GitHub, kod inceleme ve kod yönetimi için güçlü bir işbirliği aracı ve geliştirme platformudur. GitHub ile kullanıcılar uygulamalar ve yazılımlar oluşturabilir, projeleri yönetebilir, kodu barındırabilir, kodu gözden geçirebilir, açık kaynaklı şekilde kodlarını paylaşabilir, paylaşılan kodları alıp daha da geliştirebilirler.
CodePen
Muhtemelen en popüler çevrimiçi kod editörüdür diyebiliriz. CodePen hızlı, kullanımı kolay ve bir web geliştiricisinin çevrimiçi HTML / CSS / JS kod yazmasına ve paylaşmasına izin vermektedir. CodePen ücretsizdir ve hesap oluşturmak zorunlu değildir, bu nedenle doğrudan web tarayıcınızdan hızlı / verimli bir şekilde kod yazmaya başlayabilir ve yeni bir web uygulaması oluşturabilirsiniz. Ancak yazdığınız kodları düzenli olarak tutmak istiyorsanız bir hesap açmanızı öneriyorum.
Code Sandbox
Code Sandbox, geliştiricilerin Angular.js, Vue.js ve React gibi modern programlama dillerini ve teknolojilerini kullanarak hızlı bir şekilde uygulamalar oluşturmasına olanak tanıyan çok iyi bir çevrimiçi kod düzenleyicisidir.
Code Share
Adından da anlaşılacağı gibi Code Share, kod paylaşımına önem veren çevrimiçi bir kod düzenleyicisidir. Geliştiricilerin kodu başkalarıyla paylaşmaları, kodları birlikte gidermeleri ve öğretmenlerin öğrencilere gerçek zamanlı olarak nasıl kod yazacaklarını göstermeleri için son derece yararlı bir araçtır. CodeShare, 50’den fazla dil için sözdizimi vurgulamayı destekler ve bir meslektaşınızla uzaktan çalışırken inanılmaz derecede yararlı olan görüntülü sohbet seçeneğine sahiptir.
JS Fiddle
Birkaç yıldır JS Fiddle, çevrimiçi kod yazmak ve paylaşmak isteyen geliştiriciler için çok popüler bir seçim oldu. Vim gibi bir masaüstü veya komut satırı düzenleyicisinin yerini alamaz, ancak %100 ücretsizdir ve kodlamaya hızlı bir şekilde başlayabilmek için tonlarca “Boilerplate” sağlamaktadır. (jQuery, Vue, Reac, React + JSX, Preact, TypeScript, CoffeeScript, SCSS, CSS Izgara, Bootstrap, PostCSS )
Play Code
CodePen’e benzer şekilde, Play Code, front-end web geliştirme için hızlı ve sezgisel bir çevrimiçi metin editörüdür. Bu kullanışlı araç, sonucu gerçek zamanlı olarak görmenizi sağlarken, HTML, CSS ve JavaScript kodlaması için (jQuery, React, Vue, vb.) kütüphanelerini kullanmanıza izin verir.
Koding
Çok sayıda sosyal aktiviteye sahip çevrimiçi bir ortamda yazılım geliştirme yapabileceğiniz bir çevrimiçi editör. StackExchange + Facebook + Cloud9 + Sanal Makineler + birkaç şey daha. Güzel bir fikir ve denemeye değer.
Detaylı bir yazı olmuş teşekkürler
Koding ile ilgili bir ek bilgi: Koding Amerika’da Türk girişimciler tarafından geliştirildi.
güzel bir yazı olmuş ellerinize saglık.
Harika bir yazı olmuş. Emeğinize sağlık 🙂
Yazılımın ve yazılımcının yöneteceği bir dünyaya hazırlanırken anaokulu itibari ile çocuklara işlenmeli bu bilgiler. Detaylı bir bilgilendirme olmuş
Yazınız emeğiniz işin teşekkürler. Güzel aytınlatıcı ve boş olmayan bir yazı olmuş. Daha önce de birkaç yazınıza denk gelmiştim güzel yazıyorsunuz okunaklı ve sıkmadan. Bu kod yazma olayına gerçekten çok merak salmıştım bakalın denicem umarım başarılı olurum. Tekrar teşekkürler emeğinize..
Gerçekten harika bilgiler var. Fazlası ile emek verilerek hazırlanmış bir makale teşekkürler.
Merhaba,
Vermiş olduğunuz bilgiler ve emeğiniz için teşekkürler. Benim yaşım biraz büyük olduğu için anlamakta biraz zorlanıyorum. İnşallah ileri de oğlum iyi bir yazılımcı olur ve sitelerimizin yazılımını kendisi yapar. Genç zehir gibi yazılımcıları gördükçe çok mutlu oluyorum. Başarılar herkese.