Fotoğrafçılığa ilgi duyan ve bol bol fotoğraf çeken herhangi birisi, fotoğrafçılık alanında bir Guru (Bilge) olabilir mi? Elbette olabilir ve bu konuda bir eğitim alması da gerekebilir. Peki eğitim almadan sadece fotoğraf çeken ve diğer fotoğrafları yorumlamayı bir şekilde öğrenen birisi bunu başarabilir mi? Herhangi birisinin fotoğrafçılık gurusu olma yolunca potansiyeli olduğunu düşünenler tarafından geliştirilen Gurushots bunu mümkün kılabilir.
Guru kelimesinden başlarsak; Eski bir hint dili olan Sanskritçe’de Guru, öğretmen, rehber ya da belirli bilginin ustası anlamına gelmektedir. Gurushots’ı diğer fotoğraf paylaşım sitelerinden ayrı tutan önemli birkaç özelliği mevcuttur. Bu özellikler sizin fotoğrafları nasıl yorumladığınız ve belirlenen bir konudaki fotoğraflama becerilerinizin diğer fotoğrafçılar tarafından ölçülmesine olanak sağlıyor. Bu durum da sizi fotoğrafçılık alanında gerçekten ciddi anlamda geliştiren önemli basamaklarda adım adım yükselmenizi sağlıyor.
Gurushots’a üye olduğunuz zaman “Newbie” yani Acemi olarak size bir unvan veriliyor. Bu unvanlar sizin fotoğrafçılık konusunda gelişiminizi gösteren bir etiket olarak ta görülebilir. Aşacağınız zorlu görevler sonunda en son olarak “Guru” unvanı ile bir fotoğrafçılık gurusu oluyorsunuz.
Unvan seviyelerini sırasıyla vermek gerekirse; Newbie (Acemi), Rookie (Çaylak), Challenger (Mücadeleci), Advanced (Gelişmiş), Veteran (Kıdemli), Expert (Uzman), Champion (Şampiyon), Master (Usta) ve son olarakta Guru (Bilge) olarak unvanlar mevcut.
Gurushots sitesinin en önemli amaçlarından ilki, belirlenen konulara göre fotoğrafları yorumlama kabiliyetinizi geliştirmektir. Sitede guru olan kişiler tarafından oluşturulan ödüllü yarışmalarda kullanıcılar tarafından eklenen fotoğrafları siz kullanıcıların vereceği oylar sayesinde derecelendiriliyor. Bu durum eklenen fotoğrafları sizin nasıl değerlendireceğiniz ve değerlendirme esnasında nelere dikkat edeceğinizi kendi kendinize öğrenmenize olanak sağlıyor. Bu sizin değerlendirmenizi ciddi, sağlıklı ve konu odaklı yapabilmenizi geliştiriyor.
İkinci amaç ise; belirlenen görevlerdeki konulara göre çektiğiniz fotoğraflar ile bu yarışa katılırsınız. Eğer benim gibi amatör olarak bu işe girişti iseniz çektiğiniz fotoğrafları muhtemelen tarih ve yer olarak kategorilerine ayırıyorsunuz. Lakin gurushots bu konuya bir detay daha getirerek fotoğraflarınızı konularına ve çekim biçiminize göre kategorilerine ayırmayı size öğretiyor. Bu sayede çektiğiniz fotoğrafları tarih, yer, konu ve biçim olarak etiketleyip fotoğraflarınıza daha kolay ulaşmanıza olanak sağlıyor. Eğer bu konularda kendinizi geliştirmek istiyorsanız sizi gurushots sitesinin kayıt sayfasına alalım.
Gurushots’ta neler var? ve nasıl kullanılır?
Klasik kayıt formunuzu doldurup siteye “newbie” yani acemi unvanı ile üyeliğimizi oluşturuyoruz. Üyeliğimize ek olarak instagram hesabınızı ve google photos hesabınızı siteye entegre edebiliyorsunuz. Bu sayede oluşturulan meydan okumalara (challenge) diğer sosyal hesaplarınızdan kolayca fotoğraf ekleyebilirsiniz.
Guru’lar tarafından fotoğrafçıların katılması planlanan Challenges (meydan okumalar) sayesinde kendi fotoğraflarınıza diğer fotoğraf sanatçılarının oy vermesini ve sizin de diğer fotoğrafçıların eklediği fotoğraflara oy vermeniz sağlanıyor. Bu meydan okumalarda kazanacağınız sıralamalar sayesinde guru olma yolunda güzel deneyimler edinmiş oluyorsunuz.
Meydan okumada oy topladıkça elde edilen sıralama seviyeleri vardır. Bu seviyelerin oy sayıları her meydan okumada farklılık gösterebilir. Seviyeler sırasıyla; Popular (popüler), Skilled (yetenekli), Premier (baş fotoğrafçı), Elite (seçkin) ve All-Star (yıldız oyuncu)’dır.
Buna ek olarak diğer fotoğrafçılardan oy toplayabilmek adına girdiğiniz meydan okumalara katılan diğer fotoğraflara oy vermeniz gerekmektedir. “Exposure Bonus” olarak adlandırılan oylama bonusu “High” seviyesinde olursa size oy gelme olasılığı o kadar artıyor. Eğer “Low” seviyesinde olursa sizin meydan okumaya eklediğiniz fotoğrafların oylama sırasında görünme olasılığı en az seviyede oluyor.
Meydan okuma sırasında size kolaylık sağlayan bazı ekstra fonksiyonlar mevcut. Bunlar genelde ücretli olan fonksiyonlar ancak meydan okumalarda ve seviye yükselmelerinde sizlere bu fonksiyonlardan birkaç tane ücretsiz olarak veriliyor. Buna ek olarak bazı fonksiyonlar seviye atlamalarında görev olarakta verilebiliyor. Bu fonksiyonları tek tek tanıtmak gerekirse;
- GuruShots (GS) Puanı: Meydan okumalardaki toplanan oylar ile sıralama seviyesinin yükseldiğini belirtmiştik. Her seviyede belirli bir GS Puanı mevcuttur. Bu puanlar meydan okumayı hangi seviyede tamamladıysanız ona göre sizin toplam GS Puanınıza eklenir ve bu sizin seviye atlamanıza olanak sağlar.
- Swap (Değiştirme): Meydan okumaya katılım gösterdiğiniz fotoğraf ne yaptıysanız ilgi çekmedi ve bu fotoğrafı daha ilgi çekici farklı bir fotoğraf ile değiştirmek istiyorsunuz. İşte Swap fonksiyonu bu değişimi sağlıyor. Ancak bu fonksiyon ücretli olduğu ve zor elde edildiği için meydan okumaya fotoğraf yüklerken çok dikkatli düşünmenizi öneririm. Ek olarak Swap fonksiyonu bazı seviye geçişinde görev olarak verilir. Örnek vermek gerekirse; Newbie (Acemi) seviyesinden Rookie (Çaylak) seviyesine geçmek için, 500 GS Puanı + 3 Skilled (yetenekli) meydan okuma sonucu ve 1 adet başarılı swap (değiştirme) yapmanız gerekiyor.
- AutoFill (Oto Doldurma): Meydan okumalarda bahsettiğimiz oy verirsen oy toplarsın modelinde oy verme işlemi sırasında doldurduğunuz “Exposure Bonus”unu oy verme işlemi gerçekleştirmeden otomatik olarak doldurmaya yarayan işe yarar bir fonksiyondur. Fakat yine de bu fonksiyonu kullandığınız zaman birçok değerli fotoğraf sanatçısının çektiği fotoğrafları göremeyeceksiniz. Bilginize. 🙂
- Boost (Artırma): Meydan okumaya yüklediğiniz fotoğrafların oylamalarda normalden daha fazla görünmesine olanak sağlar. Her meydan okumada sadece tek fotoğrafta uygulanabilir ve 24 saat geçerlidir.
- Top Photographer (Birinci Fotoğrafçı): Oylamada birinci gelen fotoğraf sanatçısına verilen unvandır.
- Guru’s Top Pick (Bilgelerin seçtikleri): Oylamalarda Guru / Bilge unvanına sahip fotoğrafçıların seçtikleri fotoğraflara verilen unvandır. Bazı üst seviye geçişlerinde istenen bir görevdir.
- Top Photo (Birinci Fotoğraf): Oylamada en çok oyu toplayan fotoğrafın aldığı derecedir.
- Speed Challenge (Hızlı Meydan Okuma): Diğer meydan okumalara göre sadece 4 gün sürer, tek fotoğraf ile katılım yapılır ve boost fonksiyonu geçerli değildir. Top Photographer unvanı bu meydan okumada uygulanmaz.
İşte bu kadar! Expert (Uzman / 6. Seviye) olarak devam ettiğim gurushots profilime buradan ulaşabilir ve takip edebilirsiniz. Sormak istediklerinizi alttaki yorum kısmından yazabilirsiniz. Güzel fotoğraflar çekmeniz dileğiyle. 🙂
Süper fikir. Meydan okumalar insanı dışarı çıkmaya teşvik ediyor adeta.
Çok güzel bir yazı olmuş elinize sağlık, ilgimi çekti.
merhaba bende 2 günde Challenge seviyesine ulaştım fakat kafama takılan bir soru var. Guru olduktan sonra herhangı kazanc saglıyor mu yoksa bilindik oyuna devam mı edıyoruz ?
Guru seviyesinde aynen devam ediyorsunuz ancak sizde diğer gurular gibi yarışma açma hakkına sahip oluyorsunuz..
şuan Guru oldum bir artısını göremedim 😀 yarışma açamadım acaba farklı bir yöntem mi oluşturdular challenger başlatmak için 🙂
Ohoo biz okuyana kadar sen master olmuşsun.
Bir ay kadar oldu bende champiyon seviyesine geldim, sana bir şey sormak istiyorum.
Guru’s pick almak için yapılabilecek artı bir şey var mıdır?