Microsoft‘un Vista fiyaskosundan sonra arayışlar içine girmesi Windows‘un yeni bir sürümünün oluşturulmasına, Windows 7 işletim sistemi piyasaya çıkmasına neden oldu. 22 Ekim Perşembe günü satışa sunulan Windows 7 kullanıcılarına pürüzsüz bir deneyim, çoklu-dokunmatık (multi-touchscreen) ekran ve diğer bilgisayarlar ile daha güvenli ve sorunsuz bir ağ sunuyor. CNNTech‘in hazırladığı “Seven things to know about Windows 7” haberinin bir kısmının çevirisini ve eklediklerimi sizlerle paylaşmak istiyorum.
Windows 7 benim yaşlı bilgisayarımda çalışacakmı?
Bu sorunun yanıtına Belki olarak cevap veren CNNTech, Eğer bilgisayarınız Windows Vista sürümlerini çalıştırabiliyorsa mühtemelen Windows 7 sürümlerini çalıştırır diyor. Windows 7’nin istediği sistem özelliklerini kontrol ettiğimizde, Minimum 1Ghz veya hızlı bir 32bit (x86) işlemci, En az 2GB ram ve en az 16GB hard-disk özelliklerini bilgisayarınız taşıyor ise bilgisayarınıza Windows 7 kurabilirsiniz.
Eğer bilgisayarınızın özellikleri hakkında bilgi sahibi değilseniz yada bu işlere yabancı iseniz. Bir Microsoft aracı olan “Windows 7 Yükseltme Danışmanı” nı indirebilirsiniz. Bu araç size bilgisayarınızın özelliklerinin Windows 7 işletim sistemi için uygun olup olmadığı konusunda size bir rapor sunar. Bu sayede hiç bilgisayar sistem özelliklerinden anlamazsanız bile sisteminize Windows 7 kurabilirmisiniz bunu rahatlıkla öğrenebilirsiniz.
İşletim Sistemimi Windows 7’ye yükseltmeye değer mi?
Bu tamamen sizin bütçenize ve bilgisayarı nasıl kullandığınıza bağlıdır. Ortalama bir yükseltme maliyeti yükselteceğiniz versiyona göre 120$ ile 220$ arasında değişiyor. Eğer kullandığınız işletim sistemi Visya yada Windows XP’den memnun iseniz hiç sorun yok.
Fakat unutmayın ki Windows XP 8 yaşında bir işletim sistemidir, Bu sizi yeni çıkan teknolojiden ve yeni yazılımlardan mahrum bırakabilir. Daha yeni işletim sistemleri size bilgisayar korsanları ve virüslerden korunma konusunda daha iyi güvenlik sunuyor. Sonuç itibari ile birgün mutlaka bu yükseltme işlemini yapacaksınız.
Windows 7’nin hangi sürümünü satın almalıyım?
Sıradan bir ev kullanıcısının ihtiyacı olan temel özellikeri karşılaması için öneri sürümüm Home Premium sürümüdür. Tam sürümü yani yeni lisans sahibi olmak isteyenler 199$, Eski lisansını Windows 7 Home Premium versiyonuna yükseltmek isteyenler içinde 120$lık bir maliyeti mevcuttur. Tabi bu fiyatlar ülkemizde biraz daha düşük olabilir.
Küçük işletme sahibi kişiler ve ev ortamında çalışan kişiler içinde sunulan tercih Professional versiyondur. Bu versiyonun tam sürüm maliyeti 290$, lisans yükseltme maliyeti ise 199$ dır. Ve tabiki bu sürüm Home Premium sürümünün tüm özelliklerini kapsar.
Şirket sırlarını korumak yada gizli bir ajans için çalışan kişilerin ideal işletim sistemide Ultimate sürümüdür. Bitlocker şifreleme programını barındıran Widows 7 Ultimate sürümü bilgisayarınız çalındığında hırsızın hangi dosyaları açamayacağı konusunda tedbirler alabilirsiniz. Bu işletim sisteminin tam sürüm maliyeti 320$, Lisans yükseltme maliyeti ise 220$ dır.
Windows 7 ‘yi kurmak ne kadar zor?
Eğer Vista işletim sisteminizi upgrade yani yükseltme yapacaksanız size düşen sadece kurulum diskini takmak geri kalanı kurulum sistemi çok kolay bir şekilde sizi bilgilendirerek hallediyor. InfoWorld’de teknoloji yazarı olan J.Peter Bruzzese’nin dediği gibi “Bu şimdiye kadar gördüğüm en kolay yükseltme”. Vista’da yaptığınız tüm ayarlar Windows 7’ye de yükseltme sayesinde taşınıyor.
Windows XP sisteminizi yükseltmek ise biraz karmaşık. Öncelikle kullanıcılar kendi sabit diskinin yedeğini alması ve sabit diskini biçimlendirmesi gerekiyor. Daha sonra Windows 7’yi kurulumunu yapıp kendi yedeklediği dosyaları geri alması gerekiyor. Microsoft’un oluşturduğu başka bir araç olan Easy Transfer USB sayesinde tüm ayarlarınızı ve dosyalarınızı yedekleminizi sağlıyor.
Resmen tavsiye edilmiyor ancak Bay Bruzzese Xp kullanıcıların Vista’nın ödünç bir kopyasını alarak önce XP sistemini Vista’ya yükselterek daha sonra ise Windows 7’ye yükseltim yaparak bu sorunu kolayca aşabileceklerini söylüyor ancak dediğim gibi resmen tavsiye edilmez.
Peki eğer yardıma ihtiyaç duyarsam?
Eğer teknoloji-sever bir arkadaşınız, yeğeniniz yada komşunuz yoksa. Microsoft’un online Windows 7 Çözüm Merkezi‘ne sorunlarınızı iletebilirsiniz. Çözüm merkezi yükleme işlemi boyunca size yol gösterecektir.
Windows 7 benim eski XP programlarımı çalıştıracak mı?
Büyük olasılıkla Evet. Microsoft, Vista’nın uyumluluk sorunlarından ders çıkarmış olsa gerek, Windows 7 için XPMode diye bir şey geliştirmiş. Windows 7 işletim sisteminin içerisinde size sanal olarak bir Windows XP işletim sistemi ile beraber gelen bir sistem mevcut. Bu sistem ile XP’de çalışan herhangi bir yazılımı sanki XP yüklüymüş gibi çalıştırabileceksiniz.
XPMode çalışırken, eski yazılımlarınız kendini Windows XP işletim sistemindeymiş gibi sanarak çalışacaklar. Sizde normal Windows XP’de bulunan başlat menüsünü ve tüm bildiğiniz XP özelliklerini kullanabileceksiniz. XPMode yalnızca Windows 7 Pro ve Ultimate sürümlerinde mevcuttur bunuda eklemekte fayda var.
Windows 7 ‘de hiç yeni birşeyler yok mu?
- Eski Windows sürümlerinin vazgeçilmez doğa resimlerinin yerini alan, Trippier Desktop dediğimiz yeni masaüstü duvar kağıtlarımız var.
- Dosyalarınızı bir arada tutmaya yarayan bir Kütüphane özelliğimiz mevcut. Bilgisayarınız içindeki farklı yerlerde bulunan Fotograf, Belge ve Videolarınızı yeni bir klasör içinde yeniden gruplandıran bir sistem.
- AeroPeek özelliğimiz ise masaüstünü görmeniz için açık olan tüm pencereleri şeffaf hale getiren bir özelliktir. Görev Çubuğunun sağ alt tarafına eklenen bir buton sayesinden Masaüstünüzü görebileceksiniz.
Son olarak toparlamak gerekirse. Windows 7 işletim sistemi diğer windows sürümleri ile karşılaştırdığımızda az işlemci gücü isteyen bir sistemdir. Bu teoride ise aynı anda daha fazla pencrede daha hızlı birşekilde çalıştırabilirsiniz.
Bu makalenin başlıkları ve içeriklerin fikirlerini CNNTech yazısı olan “Seven things to know about Windows 7” haberinden alıntı yaparak yazılmıştır. Çeviri Safa Paksu’ya aittir.
Çok teşekkür ederim yazı için acayip işime yaradı. 🙂 Bende en yakın zamanda kurucam pc ye inşallah 🙂
Windows 7’nin aero vb. süsleme fantezilerini saymaksak XP’ye göre getirdiği ciddi yenilik aslında güvenlik alanındadır. XP’de kullanılan DLL dosyalarının bellekte hep aynı adres yolu ve konumunu kullanması ciddi bir güvenlik açığına yol açıyordu. Windows 7’de ise uygulamaların kullandığı DLL’ler hafızada her seferinde farklı adres yolu ve konumu kullanmakta böylece bu yönden yapılabilecek saldırları güçleştirmektedir. Bununla birlikte Vistada bu işlerin ön denemesini yapmış olan Microsoft aslında Vistanın istenilen anlamda bir işletim sistemi olarak hazır olmadığını bilmesine rağmen bu işletim sistemini överek pazarlama yoluna gitti; böylece hem para kazandı, hem de müşterilerini adeta denek olarak kullandı. Pekala bekleyebilir ve 7’yi çıkarmadan Vista’yı piyasaya sürmeyebilirlerdi. Bütün bu güvenlik önlemine rağmen, Windows 7 yüklü bilgisayarlar yapılan ödüllü yarışmlarda hackerler tarafından tarayıcı açıklarından vs. faydalanılarak rahatlıkla kırılmış ve sistem ele geçirilmiştir.