Yeni nesil sanal zeka araçları, önceki nesillere göre daha ileri öğrenme yeteneği ve daha yüksek performanslı araçlar olarak tanımlanabilir. Bu araçlar, ses tanıma, görüntü tanıma ve makine çevirisi gibi çeşitli alanlarda büyük ilerlemeler sağlamıştır. Bu teknolojiler, özellikle Endüstri 4.0 için büyük önem taşımaktadır. GPT-3, BERT, Transformer gibi yeni nesil AI araçları arasında ünlü modellerdendir. Bu modelleri kullanarak, AI uygulamalarının daha yüksek performans sergilemesi, daha hızlı ve verimli işlemesi mümkün hale gelmiştir.
OpenAI, Elon Musk (SpaceX ve Tesla CEO’su), Sam Altman (Loopt ve Y Combinator girişimcisi), Ilya Sutskever (AlexNet, AlphaGo, TensorFlow gibi yazılım ve ağların bulucularından biri) gibi bilgisayar uzmanları ve yatırımcıları içeren bir yapay zeka araştırma ve geliştirme şirketidir. Özellikle yapay zeka alanında çok sayıda atılımcı projeler ve araştırmalar yürütmektedir. GPT-3 (Generative Pre-trained Transformer 3) OpenAI tarafından geliştirilmiş bir yapay zeka modelidir. GPT modelleri, dil modelleme için kullanılır ve yazılı metinleri anlamak, üretebilmek ve özetlemek gibi görevlerde çok yüksek performans gösterirler. ChatGPT ise GPT-3’ün bir varyantıdır ve verilen girdi metni için cevap üretebilen özel bir sohbet robotu uygulaması için tasarlanmıştır.
Ancak, ChatGPT’nin geniş kapsamlı olarak yayınlar, akademik çalışmalar, makaleler gibi birçok amaçlar için kullanılması, hukuksal açıdan dikkat edilmesi gereken hususların ortaya çıkmasına neden olabilir. İnsanlar, ChatGPT’den almış oldukları cevapları farklı alanlarda kullanmaktadırlar ancak çok azı, kaynak göstermektedir. Bu nedenle, ChatGPT’nin verdiği cevapların yasal zeminde aslında OpenAI şirketine ait olduğu unutulmamalıdır. Sonuç olarak, ChatGPT, öğrenen bir yapay zeka yapısıdır ve yazdığınız sorular ve verilen cevaplar veritabanında saklanmaktadır. Bu nedenle, ileride yasal olarak sıkıntılı bir duruma gidebileceği dikkate alınmalıdır.
Bu kapsamda konuyu biraz daha anlaşılır hale getirmek adına yine ChatGPT’den yararlandık ve aşağıdaki soruları kendisine sorduk. Verilen cevaplar genellikle şirketin kullanım kuralları ve gizlilik politikası baz alınarak verilmiş.
Bu bilgiler ışığında OpenAI şirketi, ChatGPT’deki sorular ve cevapların veritabanında saklandığını ve bu bilgilerin tüm haklarına sahip olduğunu belirtmektedir. Ayrıca, verilen bilgilerin doğruluğunu savunmuyor ve araştırılması gerektiğini vurgulamaktadır. Aynı zamanda, bu bilgilerin kullanımı konusunda, telif haklarına bağlı olarak kaynak gösterilmeden kullanılamayacağını ifade etmektedir. Bu nedenle, özellikle akademik amaçlar için bu yapay zeka aracını kaynak göstermeden kullanmak, ileride bu bilgilerin açığa çıkması sonucunda zor durumda kalmanıza ve yasal zeminde ciddi sıkıntılar yaşamanıza neden olabilir.
Bu nedenle bu tip yapay zeka araçlarını özellikle önemli konularda veya akademik çalışmalarda kullanmadan önce şirketin (varsa ilgili araca özel) Kullanım Kuralları ve Gizlilik Politikalarını okumanızı önemle tavsiye ediyorum. Bu yazı içeriğinde ChatGPT Ocak 9 sürümü kullanılmıştır.
OpenAI Kullanım Kuralları – Gizlilik Politikası – FAQ (Sık Sorulan Sorular)
Bu konuda hazırlanan çok kaynak yok ama güzel bir kaynak olan Duygu Dogan Sahiner and Öykü Kurt tarafından kaleme alınan New Artificial Intelligence Instrument: GPT 3 and Legal Evaluation yazısını okumanızı tavsiye ediyorum.
4 yorumlar On Yeni Nesil Yapay Zeka Aracı ChatGPT ve Konunun Hukuksal Boyutu
bu yapay zeka konusunda ülkemiz olarak cok ciddi yatırımlar yapmamız sart dünya bu yönde ilerlemeler kaydediyor
Emeğinize sağlı teşekkür ederim
yapay zeka konusunda hızlı ilerlemeler söz konusu bakalım birkaç yıla hangi boyutlara ulaşmış olacak.
yazı için teşekkürler, chatgpt işlerimi 5x hızlandırdı