Çok çeşitlilik gerektiren alanlarda kullanılan logo sistemleri konusunda kısaca bir bilgilendirme yazmak istiyorum. Tasarımcılar özellikle yeni nesil logolar tasarlarken artık statik olarak bir logo üzerine değilde değişken, esnek kimlikler oluşturmak istiyorlar. Ben bunu Spaksu Blog’da uzun zaman öncesinde gerçekleştiriyordum, özellikle önemli günlerde Spaksu logosunu o günün anlamına göre şekillendirip yayınlıyordum fakat bana çok logo değiştiriyorsun diye bir çok eleştiri gelirdi. 😛 İlginçtir ki bu yapı şimdi logo tasarımının geleceği oldu. 🙂
Peki nedir bu değişken, esnek kimlikler? Bunu size aslında örnekler ile daha kolay açıklayabilirim. Ve buna en güzel örnek Google’ın Doodle çalışmaları olur. Bir logo üzerinde logonun ana hatlarını koruyacak şekilde sabit bırakan fakat diğer kısımları logonun yapılış amacına göre değiştiren yapıya sahiptir Doodle’lar. Bu aslında Google logosunun esnekliğinden çok değişken olarak düzenlenmesinden ve zaman zamanda orjinal logo renklerinin çalışma içerisinde gizlenmesi sayesinde anlam kazanan bir çalışma türü.
Logo sistemleri kullanımını daha güzel anlayacağımız bir diğer çalışma ise DC Comics markasının, kahramanlarına göre logolarını düzenlemesidir. DC Comics kahramanlarının ana özelliklerinin logoya yansıtmalarından dolayı ortaya çıkan kahraman DC Comics logoları genelde televizyon dizilerinde ya da çizgi romanlarda kullanılıyor. Örnek vermek gerekirse Flash karakteri için şimşek hızından dolayı DC Comics logosunun sarı şimşekler ile bir DC Comics logosu veya Green Lantern karakteri için Yeşil rengin parladığı bir DC Comics logosunu görebiliriz. Bu her karakterin ana özelliğine göre değişen bir yapı olarak tasarlanmış.
İşte logo sistemlerini, logo tasarımın geleceği olarak görmeli ve buna göre marka ve kurumsal kimlik çalışmalarımızı şekillendirmeliyiz diye düşünüyorum. Bu konuya vermek istediğiniz örnek çalışmaları eğer yorumlarda bana iletirseniz yazıya seve seve eklerim.
İyi tasarımlar. 🙂
Logo tasarımının geleceği: Logo sistemleri