Etkili yazı yazma klavuzu’na kaldığımız yerden devam ediyoruz. Birinci bölümde “neden yazdığınızı bilin” , “ne yazdığınızı bilin” ve “kimin için yazdığınızı” bilin başlıkları ile etkili yazmanın ana kurallarını benimsemiştik. Yazının devamında ise yazının içeriği, başlıklar, alt-başlıklar ve kısa yazılar konusuna değineceğiz.
“İyi” Yazı yazmanın önemi
Kabul edelim ki internet ortamında fazlasıyla “Kötü” yazılar mevcut. “Kötü” derken bu içeriğin kendisinin kötü olduğu anlamına gelmez. Yazım, dilbilgisi ve cümle yapısının da kötü olduğu durumlar mevcuttur. İnsanlar kendi dillerinde yazdıkları yazıları dilin kurallarına uygun bir biçimde (çoğunlukla) yazmayabilir. Bunun nedeni genellikler tembellik veya düzgün yazmanın zaman aldığı düşüncesidir.
İşte bu nedenle çoğu kişilerin yazıları iyi değildir. Bu sizi profesyonel olmayan ve olduğunuzdan daha az akıllı gösterir. Bu nedenle, gramer ve imla hataları ile dolu makaleleri okumayan bir çok insan vardır.
Bu konu daha önce belirttiğimiz ikna edici yazma konusunu daha önemli hale getirmektedir. Eğer birşey satmaya çalışıyorsanız neden değerlendirme için beş dakika zaman harcamayasınız? Durum buysa, o zaman satış yapacağınız kişiyi ne satacağınız konusunda yeterince zaman harcadığınıza ve çaba gösterdiğinize inandıramazsınız değil mi?
Sonuç olarak, yazıyı bitireceğiniz zaman kurallara uygun yazdığınızı denetlemek için birkaç dakikanızı ayırın. Eğer imla ve grammer bilginiz az ise yazınızı yayınlamadan önce konuyu sizden iyi bilen birkaç kişiye yazınızı denetlemesini rica edin. Yazıyı yazan kişinin o yazıyı okuyan kişiye kıyasla hata görme olasılığı düşüktür.
Taslak kullanın
Taslaklar hemen hemen her zaman yazınıza odaklanmanıza yardımcı olur. Yazıyı yazmaya başlamadan önce yazı ile anlatmak istediklerinizi birkaç dakika ayırarak küçük taslaklar halinde yazınız. Önemli yada önemsiz her noktayı, kullanacağız başlıkları ve alt-başlıkları yazın.
Yazdığınız yazıya bu taslakları eklemek daha kolay bir hal alır ve taslaklar size yazınızda yararlı olabilir. Takibi kolaylaştırır aynı zamanda taslaklar arasında eklemeyi düşündüğünüz ama yazıya değer katmayan taslaklarıda elemenize olanak sağlar. Taslakların belli bir sıralamada olması gerekmez bunu sadece söylemek istediğiniz bir liste olarak ta düşünebilirsiniz.
Taranabilir içerik oluşturun
Taranabilir içerik etkili yazmanın önemli noktalarından biridir. Aslında insanlar internet ortamında okumayı pek sevmezler. Bunun yerine önemli noktaları yada sorularına cevap olabilecek kısımları ararlar. Ve özellikle taranabilir görünen içeriğe bakarlar. Bu onların aradakları şeye ulaşmasını sağlamak için ulaşması kolay içerik oluşturmanız gerektiği anlamına gelmektedir. Bu nedenle yazınız aşağıdaki formatlara sahip olmalıdır.
- Madde işaretli ve numaralandırılmış listeler
- Fazlasıyla başlık ve alt-başlık
- Önemli kelimeler için kalın, ifadeler için italik yazı biçimi
- Metin ile bağlantılı grafik ve imajlar
- Kısa paragraflar
Sanatsal başlıklar
Başlıklar etkili yazı yazımında en zorlayıcı kısımlardır. Sanat ve bilim olarak eşit parçadalardır. İyi bir başlık size bir çok ziyaretçi kazandırır, Kötü bir başlıkta insanlar yazınıza tıklamaya bile tenezzül etmeyebilir. Ziyaretçilerinizi okumaya ikna etmenin birkaç yolu vardır ancak öncelikli kısım başlıklardır. İyi başlıklar okuyucuları baştan çıkaracak ve onları “konu hakkında daha fazla bilgi öğrenmek istiyorum” gibi bir konuma getirebilmelidir.
Başlık Formülleri
Etkili olma eğiliminde bir dizi başlık “Formüleri” vardır. Bu sizin bu formüllere bağlı kalmadan başlık yazamamanız anlamına gelmez, fakat size nasıl iyi bir başlık yazmanız konusunda yardımcı olabilir. Bu formülleri orjinal makalede olduğu gibi size vermek istemiyorum çünkü çoğu formüllerin sizin yazınıza verdiğiniz başlıkların orjinal başlık olmaktan çıkaracağına inanıyorum. Ama eğer isterseniz internet üzerinde bu konu hakkında birçok makale mevcuttur. Size konuyla ilgili üç tane ingilizce makale adresi vereceğim.
- 10 Sure-Fire Headline Formulas That Work (Link)
- Warning: Use These 5 Headline Formulas at Your Own Risk (Link)
- 25 Headline Formulas That Have Plagued and Blessed Web 2.0 (Link)
Kısa biçimde yazılar
Şimdiye kadar hep uzun yazı yazmayı konuştuk ancak online ortamda yazı yazmaktan bahsettik. Fakat birkçok online yazılarda kısa yazılmaktadır.
Evet bahsettiğimiz olay Twitter veya Facebook güncellemeleri. Genellikle günlük yaptığımız şeylerden bahsederiz ve yazdığımız statü güncellemeleri bence diğer yazacağımız uzun yazılar için iyi bir pratik olabilir. Tabi bu servisleri profesyonel anlamda kullanıyorsanız yazacağınız yazılara özen ve dikkat göstermeniz gerekiyor. Yazının uzunluğunu kısaltırken anlam değişimine dikkat etmelisiniz. Eğer dikkat etmezseniz yanlış anlaşılmalar meydana gelebilir.
Bahsettiğimiz etkili yazma biçimleri kısa yazımlarda da geçerlidir. Hedef kitlenizin (takipçilerinizin) kim olduğunu ve neler hakkında yazdığınızı bilmeniz önemlidir. Ve mümkün olduğunca gramer ve dilbilgisine de dikkat etmelisiniz.
Güncellemeleri yazı başlıkları gibi düşünün
İyi bir twitter mesajı veya Facebook iletisinin bir başlık ile çok fazla ortak noktası vardır. Okuyucuyu baştan çıkararak sizi takip etmesini sağlamak istiyorsanız yazığınız güncellemeleri dikkatli bir şekilde yazmalı bir yazı başlığını nasıl oluşturuyorsanız yazacağınız güncellemeye de aynı dikkati göstermeniz gerekir.
NOT: Bu makale Instantshift.com tarafından 18 Ekim 2010 tarihinde yazılan “A Complete Guide to Effective Writing” başlıklı yazının Safa Paksu tarafından yapılan çevirisidir. Yazı 2 bölümden oluşmaktadır ve okuduğunuz yazı ikinci ve son bölümdür.
Resim Kaynakları;
- S2 Clock Project – Jordanhill (Link)
- Obama World Newspapar – Tomboulig (Link)
- Good Thoughts/ Bad Thought (Link)
- The View from my fingers – Oceanic Eyes (Link)
6 yorumlar On Etkili yazı yazma kılavuzu (Bölüm -2-)
Çok faydalı bir yazı olmuş. İlk bölümüde okuma fırsatım oldu Türkçe’ye çevirdiğiniz için teşekkür ederim. Saygılar
Çok güzel bir makale olmuş emek verildiği belli oluyor. Web masterların okuması gereken bir makale etkilemek için güzel ;). teşekkürler.
Çok faydalı bir yazı dizi olmuş, teşekkürler.
Gerçekten güzel olmuş bende zaman la web sitemde orjinal yazının önemini anladım teşekkürler bu güzel bilgiler için sevgilerim le Çiğdem ..
teşekkürler, sitemiz için işe yarar bilgiler olduğunu düşünüyoruz.
Yazılalı 13 yıl olmuş ancak hala güncelliğini koruyan bir yazı. Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler.