Gelecekten Gelenler Bilim ve Teknoloji Derneği’nin sürdürülebilirlik stratejisi kapsamında, özellikle sağlık, bilim ve eğitim alanlarında yürüttüğü sosyal projelerin önemli bir yeri bulunuyor. Derneğimiz, “Daha iyi Bir Gelecek için Bilim” ve “Büyük Türkiye” misyonuyla, dezavantajlı genç neslin bilim okur-yazarlığı kazanabilecekleri, geleceğe yönelik kaygılarına çözüm bulabilecekleri, sosyal yönlerinin gelişmelerini sağlayarak, müzik gibi yetenekleri keşfedebilecekleri, bilimsel düşünme yöntemlerine sahip bireyler olarak yetişmeleri, bilim ve teknoloji ile etkileşim halinde olmaları hedefleri ile organizasyonlar düzenlemektedir. Bu sene ilk defa 12 Mayıs 2018’de Zorlu PSM ev sahipliğinde Engelsiz Müzik ve Sanat Festivali ile işitme engelli bireylerin müziği hissedebilecekleri bir festival düzenleyecektir.
Hemen her gün onlarla karşılaşıyor, onları görüyor belki de konuşuyoruz. Onları duyuyor ama pek azımız akıp giden hayat içinde ne kadar zorluklarla karşılaştıklarını tahmin edebiliriz. Çoğu zaman bizim için sıradan olan gündelik durumlar onlar için hayati riskler taşıyan büyük güçlükler olabiliyor. Bu zorlukları aşmalarında onlara destek olmak için duyarlı olmaya, empati kurmaya, insana sadece insan olduğu için değer vermeye, onları anlamaya ihtiyacımız var. Çünkü küçük bir dokunuş büyük bir fark yaratabilir.
Dünyamız 700 milyon işitme engelli bireye ev sahipliği yapıyor ve hayatlarını kolaylaştırmak için yapabileceklerimiz yok denecek kadar az… Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre ülkemizde 3 milyondan fazla işitme problemi yaşayan insan var! Daha önce denenmemiş bir yöntem ile İşitme Engelli Bireylerin sosyalleşmesine katkılar sunmak ve yeni yetenekler keşfetmelerini mümkün kılmak amaçları ile dünya üzerinde bir ilki gerçekleştirerek onların bir enstrümanla tanışmasını sağlıyoruz. İşitme problemi bulunan herkesin müziği hissedebilecekleri ve müzik yapabilecekleri bir festival planlıyoruz.
Projenin Beklenen Çıktıları
- İşitme Engeli veya problemi bulunan bireylerin sosyalleşmesine katkılar sunmak,
- İşitme Engelli bireyler ile işitme problemi bulunmayan bireyler arasında diyalog kurulmasını teşvik etmek,
- İşitme Problemi ile ilgili farkındalık oluşturmak,
- İşitme Engelli bireylerin müzik ile ilgilerinin kurulmasını sağlamak,
- Çocuk gelişimine katkılar sunmak beklenen çıktılarımızdır. Çalgı aletleri ile çalışmak psiko-motor gelişimi gibi birçok konuda fayda sağlamaktadır. Ancak işitme engelli çocuk ve gençlerimiz için müzikle uğraşmak, bir enstrüman çalmak mümkün görünmemektedir. Bu yönü ile dünya üzerinde bir ilki gerçekleştirmekteyiz. Müziği hissetmelerini sağlayarak onlara yeni bir dünyanın kapısını aralıyoruz.
Programımız
- Herkese açık programımızda tüm katılımcıların işitme engelliler için özel olarak tasarlanan piyanomuzu tecrübe etmeleri sağlanacak.
- Mini bir eğitim seansı ile programa katılan tüm işitme engelli bireylerin nota bilgisi edinmesi ve bir parça çalması sağlanacak.
- Bir işitme engelli birey piyano çalarken, katılımcı işitme engellilerin müziği hissetmesini sağlayacağız.
- Engelsiz bir sanat galerisi açacağız. Burada Engelli bireylerin eserleri yer alacak.
- 18:00’de bir işitme engelli piyanistimiz konser verecek.
- Kapanış
Katılımlarınızı bekliyoruz. 🙂
Engelsiz Müzik ve Sanat Festivali, 12 Mayıs’ta Zorlu PSM’de