Balık tüketimi çocukların IQ'sunu ve uyku düzenini geliştiriyor → SPAKSU™ Blog [fdx-switch-link]

Balık tüketimi çocukların IQ’sunu ve uyku düzenini geliştiriyor

Çocuklarınızın yeme alışkanlıklarını düzenleme konusunda gösterdiğiniz çabaya “Balığı sevdirme”yi de dahil ediyor musunuz? Eğer ediyorsanız çok şanslısınız. Çünkü Pennsylvania Üniversitesi Hemşirelik Yüksek Okulunun yaptığı bir araştırmada, çocuklara basit düzeyde IQ soruları sorulmuş ve balık yiyen çocukların bu sınavda 5 puan daha yüksek aldığı fark edilmiş.

Aynı araştırmada Fast-Food, Tavuk çıtırları ve kızartmalar tüketen çocukların, balık yiyen çocuklara göre daha fazla uyku kesintisi yaşadığı belirtiliyor. Bu da onların sağlıklı bir uyku alamadıklarını gösteriyor.

Yine başka bir araştırma ise Çin’de yapılmış ve 9-11 yaşlarındaki 541 çocuğa ne kadar sıklıkla balık tükettikleri sorulmuş. Sıklıkla balık yiyenlerin, öğünlerine az miktarda balık tüketenlere göre IQ testinde Wechsler Zeka Ölçeğine göre 4.8 puan daha yüksek sonuç aldıkları tespit edilmiş.

Uzmanlar balık tüketimini bu kadar önerirken, siz daha önemli bir probleme sahip olabilirsiniz: Çocuğum balık yemiyor!

Evet, balık yağı yedirmek kolay bir çözüm olabilir ama gerçeğiyle elbette bir olmayacaktır. Her ne kadar doğal olduğu söylense de onlar plastik kabın içine konulmuş bir fabrika ürünü. Balık yedirme konusunda endişeliyseniz biraz daha farklı alternatifler geliştirebilirsiniz. Onlara gerçekten lezzetli bir balık türü yedirmeniz, algısını bir anda değiştirebilir. Yani daha çok geleneksel yöntemlerle bol sıvı yağ ile kızartılmış küçük kılçıklı balıklar onları ürkütebilir. Eğer ilk balık deneyimini bu şekilde yaşarlar ve beğenmezlerse, gelecekte işiniz gerçekten zor. O nedenle, neden görünümüyle tavuğa benzeyen hafif yağlı bir levrek ile başlamayasınız ki?

IQ testi tam olarak nedir?

IQ testi kavramını çok duyuyoruz ama gerçekten tam olarak ne olduğunu biliyor muyuz? Bu konuya biraz açıklık getirmek isteriz.

Zeka ile ilgili bir tanım olan iq (intelligence quotient), zekanın kat sayısı anlamına geliyor. IQ = (Zeka yaşı/gerçek yaş)x100 formülüyle hesaplanan bir değer. Halk arasında zekilik testi olarak tabir edilen IQ testi, bireyin zeka potansiyelini rakamsal olarak ifade edebilmeyi amaçlıyor. Formülün tamamlanması için bu değeri tespit edip, yaş farkı gözetmeksizin genel bir IQ puanı ortaya koyan testlere IQ testi deniyor.

Gerçek bir iq testi, özel ortamda, uzman eşliğinde ve güvenilirliği kanıtlanmış testlerle yapılır. Stanford-Binet, Wechsler, Leiter gibi testler, uzman eşliğinde yapılan testlerden bazılarıdır. Bu nedenle, internet ortamında “online iq testi yap” aramalarıyla ulaştığınız testler, gerçekçi sonuçlar vermeyebilir.

Bu nedenle güvenilir kaynaklara göz atmanızda fayda var. Ben kendi imkanlarımla çocuğumun zeka gelişimini test etmek için benzer bir araştırmaya koyuldum ve MentalUP’a denk geldim. MentalUP, ruh sağlığı derneği tarafından incelenmiş ve pedagojik ürün olarak sertifikalandırılmış bir tür zeka egzersizleri uygulaması.

İncelemek için buraya tıklayın: https://www.mentalup.net/blog/iq-testi

Online olan hiçbir test, tam olarak IQ puanınızı ifade etmez, dediğimiz gibi bu testin özel ortamında yapılması gerekiyor. Ama yine de yüzeysel olarak zihinsel becerilerinizi tüm kullanıcılarla ve yaşıtlarınızla karşılaştırabildiğiniz farklı bir zeka testine girebilirsiniz. MentalUP bunu sağlıyor ve üstelik; dikkat, hafıza, görsel, sözel ve mantıksal alan olmak üzere 5 farklı alanda ayrı ayrı raporlama sunuyor.

Bi Yanıt Bırak:

E-posta hesabınız yayınlanmayacak.

© 2006-2023 Tüm hakları Spaksu Markasına aittir.
Bu site ve içeriği, Kullanım Kuralları kapsamında belirtilen koşullar çerçevesinde kullanılmalıdır. Hiçbir şekilde site ve içeriğinin tamamı veya bir bölümü, Kullanım Şartları yerine getirilmeden özel izin alınmadan kopyalanamaz, dağıtılamaz, yeniden yayınlanamaz, çoğaltılamaz veya başka bir ortamda kullanılamaz